TIEDOTE, JULKAISUVAPAA
Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on ilahtunut monipuolisesta ja tasokkaasta osallistuneiden joukosta (77 tuotetta). Kilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 14 finalistia, joista raati valitsee palkittavat ja kunniamaininnat. Kilpailun voittajat julkistetaan 16.9.2021 Helsingin kaupungintalolla. Kolme kisaajaa finaalisijoilla ovat Pohjois-Savosta.
Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa Euroopan ruokamaakunta-tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.
”Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi, makumatkoja Kuopion alueelle eli Pohjois-Savoon. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021. Tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun finaalipaikka on hyvä jatko sille. Kuten kansainvälinen asiantuntijajury totesi tutustuttuaan gastronomiasisältöihimme: ruokamatkailutuotteittenne taso on upea helmi, nyt on aika kertoa siitä muillekin! Koko kattaus on nähtävillä esimerkiksi tastesavo.fi -sivustolla.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.
SATOA -festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. SATOA järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.
”Tapahtumien järjestäjille korona on tuonut paljon haasteita, ja on todella ilahduttavaa kuulla finaalipaikasta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pohjois-Savon kattaukseen elokuussa Satoa-ruokafestivaaleille ja kokemaan tunnustetusti koko Euroopan maukkainta maakuntaa kaikkien aistien kautta. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla Elonkorjuujuhlan ohjelmasta. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.”-Taina Laitinen, tuottaja Satoa-festivaalit, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.
Laajennettu illallinen, Ravintolamestarit Oy, Kuopio, tuote kehitteillä. Laajennetulla illallisella paikallinen luonto ja raaka-aineet yhdistetään hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. Ruoka ja luonto koetaan erityisellä tavalla, kaikki aistit sekoittaen. Illallinen on jotain aivan uutta, tulevaisuus tässä päivässä, ja siinä hyödynnetään pelimaailmasta tuttua immersiivisyyttä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat, jotka on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.
” Halusimme luoda aivan uudenlaisen, elämyksellisen tuotteen jossa paikallinen luonto, vuodenajat ja raaka-aineet koetaan kokonaisvaltaisesti virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla. Vieraamme pääsevät virtuaalisesti toiseen paikkaan ja aikaan kokemaan ravintolaillallinen toisessa todellisuudessa. Illallisella käytetään virtuaalilaseja, joihin on kuvattu ja kuvataan 360 asteen videokuvaa neljänä eri vuodenaikana. Virtuaalisuuden avulla asiakkaat voivat kokea minkä tahansa vuodenajan paikasta ja ajasta riippumatta. Ympäröivän luonnon raaka-aineet nautitaan sesongin mukaisesti illallisen yhteydessä.” -Eeva Mertanen, alueen virallinen ERG-ruokalähettiläs, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.
Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, Lapinlahti, tuote kehitteillä. Gastrojuna on ainutlaatuinen Slow Travel -kokemusmatkailukonsepti, joka yhdistää gastronomian, kulttuurin ja luontoarvot. Siinä yhdistyvät tunnelmallinen junamatka höyryveturilla elämyksellisiin ruokailuhetkiin ja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on kehittää lyhytketjuisia ruoka-, ravintola- ja matkailuverkostoja. Matkailutuote kohdennetaan niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.
”Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria – ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” – Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.
Lisätietoja
ERG Juhlavuosi-hanke Pohjois-Savon brändääminen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi ruokamaakunnaksi – Taste Savo | Ruokakulttuuria Kuopion alueella Niina Vänttinen, Viestintäasiantuntija & ERG Juhlavuosi hankepäällikkö niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi
Eeva Mertanen: eeva.mertanen@ravintolamestarit.net Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi