Satoa -ruokafestivaalia juhlitaan Kuopiossa perinteisesti pe-la elokuun lopulla Kuopion Torilla. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten katumuusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä. Samaan aikaan torilla järjestetään Elonkorjuujuhla www.kuopiontori.fi, joka tuo  torille  kahden päivän ajaksi iloista markkinatunnelmaa, paikan päällä nautittavia ja kotiin vietäviä satokauden herkkuja sekä ohjelmaa kaikenikäisille. Lisäksi käynnissä on Meidän Kuopio yhteisöllinen, luova ja yllätyksellinen kaupunkifestivaali www.kuopio.fi/meidan-kuopio. Mukana on erilaisia tapahtumia naapuruston lettukesteistä ja pihakirppiksistä teatteriin ja konsertteihin.

RUOKAFESTIVAALIN RAVINTOLAT & OHJELMA

Ravintola- ja ohjelmatiedot julkaistaan elokuussa. Mukaan festivaaliin voivat hakea pohjoissavolaiset ravintolat, jotka käyttävät annoksissaan pohjoissavolaisia raaka-aineita.

Mualiman kulinaarinen napa on nyt Pohjois-Savo

Kuopio ja Pohjois-Savo on nyt mualiman kulinaarinen napa. Teemoina ohjelmassa sekä tapahtumissa nostetaan puhdas luonto ja lähiruoka lautaselle: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Kuopio sai tunnustuksen vuonna 2020-2021. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin alueelle, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!

Vastuulliset ravintolahelmet: mitä ERG -tunnuksen käyttö tarkoittaa?

European Region of Gastronomy –tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka‐aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuullisuuta.

POHJOISSAVOLAISET MAUT KÄRKITUOTTEENA

SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä.  Satoa-tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

SATOA STREET FOOD -TAPAHTUMA

Elokuun SATOA järjestetään vuosittain Kuopion ydinkeskustassa, kauppatorilla elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtumassa mukana olevat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita, pieniä annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita. Tapahtuman tuotannosta vastaa Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.

YHTEISTYÖKUMPPANIT

Tapahtumaa tukemassa Kuopion kaupunki ja Osuma turvallisuuspalvelut.