Satoa -ruokafestivaali juhlitaan tänä vuonna koko viikon mittaisena! Poikkeuksellisesti festivaali rantautuu mukana oleviin ravintoloihin perinteisen katuruokafestivaalin sijaan* vieden makumatkailijat retkelle pohjoissavolaisen lähiruoan lähteille. Tapahtumakokonaisuus juhlistaa European Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-21 teemaviikkoa nostaen lautasille satokauden makuja ja elonkorjuun aarteita.
Ensipuraisut: Festivaali tarjoilee kattavan otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria. Mukana 2020 ovat: Houkutus, Kings’s Crown, Koivumäen Kartano, Kummisetä, Musta Lammas, Kuzina Kuopio, Isä Camillo, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat, Kuopion Saana, Sawohouse ja ravintola Sabor House Kitchen & Bar, Puijon Torniravintola, Bierstube, Burger5, Konttiravintola Morton, Rauhalahden Jätkänkämppä ja Cafe Väinö. Lisäksi lähiruokaa juhlistavalla viikolla on tarjolla uudenlaista ohjelmaa esimerkiksi maistuvien ”Tasting Kuopio” opastettujen ruokakierrosten, paikallisten maistajaisten sekä sesongin mukaisten ruokakurssien muodossa. Kokonaisuus päivittyy heinä-elokuussa 2020.
* Juhlatunnelmaa turvallisesti: Seuraattehan ajankohtaisia Covid-19 ohjeistuksia ja suosituksia myös tapahtuman aikana. Muutokset tapahtumassa ovat mahdollisia.
Kuopio ja Pohjois-Savo on nyt mualiman kulinaarinen napa ja alueella juhlitaan Euroopan maukkaimpia vuosia 2020-21. Teemoina ohjelmassa sekä tapahtumissa nostetaan puhdas luonto ja lähiruoka lautaselle: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin alueelle, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!
European Region of Gastronomy –tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka‐aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuullisuuta.
SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Satoa-tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.
Elokuun SATOA järjestetään vuosittain Kuopion ydinkeskustassa, Kauppakadun kauppahallin ja Lyseon välisellä osuudella sekä Puijonkadulla torin varrella elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtumassa mukana olevat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita, 3-6 euron arvoisia annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita. Tapahtuman tuotannosta vastaa Itä-Suomen ProAgria yhdessä Maa- ja kotitalousnaiset ry:n kanssa.