Satoa – Makuelämyksiä Pohjois-Savosta

Maistuisiko kalakukkokoira- tai lakritsi-herukkamousse, viljattomat tacot, Suomen parhaat burgerit tai, taiwanilaiset bao bunsit, vadelmasacherkakku tai hiillostettu villisika? SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä. Tapahtuma tarjoilee sekä rentoa street foodia, maailman makuja sekä modernia fine diningia, joten tervetuloa makumatkalle Kuopioon.  

Elokuun SATOA Kuopio Food Festival järjestetään Kuopion ydinkeskustassa elokuun viimeisenä viikonloppuna. Mukaan festivaaliin voivat hakea pohjoissavolaiset ravintolat, jotka käyttävät annoksissaan pohjoissavolaisia raaka-aineita, tuotteita ja palveluita. Viikonlopun aikana ruokafestivaali kattaa kahden päivän ajaksi alueen parhaita herkkuja pellolta pöytään sekä luonnosta lasiin. Satoa Kuopio on kuin äkkilähtö makumatkalle maakuntaan maailman makujen kautta, alueen uniikkiin ruokakulttuurin sekä iloiseen savolaiseen satokauden juhlaan. Samana elokuun lopun viikonloppuna kävijöitä hemmottelee perinteinen ja suosittu Elonkorjuujuhla Kuopion Torilla, sekä Meidän Kuopio –kaupunkifestivaali. Tapahtumaan ei ole pääsymaksua tai ikärajoja.  

 

Puhdas luonto, laadukkaat raaka-aineet, uudenlaiset elämykset ja savolainen gastronomia ovat elementtejä, jotka ovat meille arkipäivää ja joiden kokemuksen haluamme jakaa vierailijoiden sekä matkailijoiden kanssa. Kuopiossa on väkilukuun suhteutettuna paljon ravintoloita, eniten koko Suomessa. Ravintoloissa myös panostetaan lähiruokaan, laatuun, sesonkeihin luonnon rytmin mukaan ja elämyksiin, sekä aitoon, paikalliseen osaamiseen sekä yhteistyöhön. Kuopion alue ja koko Pohjois-Savo on kehittynyt moderniksi, monimuotoiseksi gastronomiseksi alueeksi perinteitä kunnioittaen. Lukuisat paikalliset artesaanimaiset alkutuottajat synnyttävät laadukkaita ja persoonallisia tuotteita, joita sekä ravintolamme että elintarviketoimijat jalostavat herkullisiksi makuelämyksiksi – kaikkien saataville. Alueen ravintolat, ruokalähettiläät ja tuottajat tekevät huikeaa yhteistyötä tuodakseen esille maakunnan moninaisen ruokakulttuuriin.  

“Pohjois-Savossa ja Kuopiossa parasta on luonnon voima ja ruuan parissa työskentelevien yhteisöllisyys. Tuottajat ovat intohimoisia ja tekevät kaiken rakkaudesta lajiin. Alueen erilaiset mikroilmastot mahdollistavat todella laajat sadot järveltä metsään, pellolle ja puutarhaan. Täällä maailman maut kietoutuvat paikallisiin tuotteisiin.” on pohtinut Eeva Mertanen, Kuopion Alueen virallinen ruokalähettiläs ja Ravintolamestareiden toimitusjohtaja. 

Ympäröivä maaseutu tarjoaa luontaista voimavaraa niin elämäntavan kuin luontoarvojenkin osalta: luomun ja lähiruuan tuotanto on lisääntynyt alueella voimakkaasti. Vaikka matkailu ja monikulttuurisuus ovat jo vuosikymmenien ajan tuoneet uusia makuja ja värejä suomalaiseen ruokaan, muodostuu perusta aina alueellisista raaka-aineista. Paikallisen tuotannon arvostaminen näkyy esimerkiksi suositun REKO –toiminnan muodossa. 

 

Maistuva, monimuotoinen, kestävä ja elinvoimainen Savo: Tapahtumaa toteuttaa ja tuottaa MKN Itä-Suomi. Maa- ja kotitalousnaiset on kansainvälisesti linkittynyt ruoka-, maisema- ja yrityspalveluja tarjoava asiantuntijajärjestö sekä kymmenien tuhansien maaseutuhenkisten ihmisten aktiivinen verkosto. Toiminnallamme rakennamme kestävää, osaavaa ja osallistavaa yhteiskuntaa. Tuomme suomalaista ruokakulttuuria esille monipuolisesti sekä ruoan sankaritarinat näkyviksi ja rakennamme osaltamme mahdollisuuksien suomea. 

Palkittu ruokatapahtuma: SATOA -katuruokafestivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Satoa-tapahtumassa kävi vuonna 2018 noin 20 000 kävijää ja ruoka-annoksia myytiin 40 000. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta. Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021 toi kunniamaininnat Pohjois-Savon ruokamatkailulle, johon kuuluivat SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus. SATOA Goes WILD on elokuun SATOA -tapahtuman villi pikkusisko, jota juhlitaan kesäkuun puolessa välissä. WILD on hyväntuulinen ruokatapahtuma, jossa korostuvat alkukesän raikkaat raaka-aineet: raparperi, villiyrtit, luonnontuotteet, kala jne. WILD on seikkailu, jossa kierrellään keskusta-aluetta.  

 

Taustat: SATOA -festivaalit ja www.satoa.fi -sivusto toteutettiin vuosina 2015 – 2018 Ruokasavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. 

Euroopan maukkain maakunta tunnustus: European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus vuosille 2020-21 Pohjois-Savon ja Kuopion alueella on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja on verrattavissa Euroopan Kulttuuripääkaupunki-titteliin. Maailman ruokamatkaliiton (WFTA) viime vuonna tekemässä tutkimuksessa 86 prosenttia matkailijoista kertoi, että heidän matkakohdevalintaansa vaikuttaa sen ruoka- ja juomatarjonta.  Pohjois-Savon alue on oikea Suomen ruoka-aitta, sillä maakunnassa on todella runsaasti ruuan alkutuotantoa. Läheltä saa runsaasti erilaisia kasviksia, juureksia ja marjoja, monipuolisesti villikalaa, erilaisia lihatuotteita sekä kananmunia, maitoa ja hunajaa. Euroopan ruokamaakunta tunnustus on yksi askel pitkäjänteisessä kehitystyössä kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.  ERG -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kokonaisuus on toteutunut Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SawoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä. 

www.satoa.fi
#satoakuopio

Events produced by:
ProAgria Itä-Suomi ry and Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ry
www.proagria.fi www.maajakotitalousnaiset.fi

More info:
info at satoa fi

SATOA Facebook

SATOA Instagram

SATOA Twitter

Satoa MKN tiimi

Heli Sulola  https://www.maajakotitalousnaiset.fi/asiantuntijat/heli-sulola
Kirsi Vartia (poissa 30.4.2024 saakka)   https://www.maajakotitalousnaiset.fi/asiantuntijat/kirsi-vartia
Katja Lappalainen https://www.maajakotitalousnaiset.fi/asiantuntijat/katja-lappalainen
Marja Niskanen https://www.maajakotitalousnaiset.fi/asiantuntijat/marja-niskanen
Sanna Louna  https://www.maajakotitalousnaiset.fi/asiantuntijat/sanna-louna..