UUTISET

SATOA Kuopio Food Festival herkkukatu nousee torin laidalle jo seitsemättä kertaa!

29 / touko / 2023

SATOA-tapahtuma ilahdutti kuopiolaisia viimeksi vuonna 2019. Tänä vuonna elokuun viimeisenä viikonloppuna tapahtuma järjestetään jälleen. Supersuositussa katuruokatapahtumassa paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna.

Tänä vuonna teemana on sadonkorjuu, jonka ympärille osallistuvat ravintolat yhdessä rakentavat menunsa. Vähintään puolet annoksista on lähiruokaa, joten paikalliset elintarvikkeet tulevat tutuksi. Tarjonnassa pyritään ottamaan huomioon erilaiset asiakasryhmät, joten jokaiselle löytyy jotakin. Tarjolla on erilaisia pieniä maisteluannoksia alkupaloista jälkiruokiin. Tapahtuman tarjontaan voi tutustua etukäteen seuraamalla Satoa ja Taste Savo sivustoja.

Tapahtumassa mukana olevat ravintolat ovat 90 km säteellä Kuopiosta. Mukana tänä vuonna ovat Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Bierstube, Puijoravintolat, Ketoinen, VS-ravintolat, Viikinkiravintola Harald, Havu Kitchen & bar, Harry`s Food factory, Hodarikoju, Sawohouse, Sweetown ja Minitar.

SATOA Kuopio Food festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Kauppakadulla 24-25.8.2023 klo pe 11–20 ja la klo 11–20. Tapahtumassa ravintolat myyvät 5–10 euron hintaisia annoksia. SATOA ruokafestivaali on ylpeästi pohjoissavolainen ruokafestivaali, jossa ruoka-annoksiin käytetään paikallisia raaka-aineita ja

SATOA tapahtuman tuottaa ProAgria Itä-Suomi/ Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Yhteistyössä mukana Elonkorjuujuhlat ja Kuopion kaupunki.

 

Lisätietoja:

Marja Niskanen

p. 0400905782

marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

 

Kirsi Vartia

p. 0503463711

kirsi.vartia@maajakotitalousnaiset.fi

 

 

 

SATOA Siilinjärvi katuruokafestivaalia suunnitellaan elokuun alkuun

06 / huhti / 2023

SATOA-katuruokatapahtumassa paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna. Ruoka-annosten hinnat asettuvat noin 4–10 euron paikkeille, joten annoksia voi maistella useista kojuista ja samalla nauttia alueen festivaalitunnelmasta.

Päivien aikana järjestetään Siilinjärven torialueella ohjelmaa myös lapsille ja torilla voi tehdä ostoksia tuottajilta. Tavoitteena on luoda kiinnostavat puitteet kaikenikäisille kävijöille ja herkuttelun lomassa voi nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten paikallisten muusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä.

Supersuosittua SATOA ruokafestivaalia on järjestetty Kuopiossa ennen pandemiaa jo kuutena vuotena ja nyt tämä kaksipäiväinen tapahtuma pyritään järjestämään ensimmäistä kertaa myös Siilinjärvellä 4-5.8.2023. Herkuttelu alkaa perjantaina päivällä ja päättyy lauantai-iltana. Tapahtuman valmisteluista vastaa Siilinjärven kunta yhteistyössä Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.

Tapahtumaan osallistumisesta kiinnostuneille ravintola-alan toimijoille ja yhdistyksille järjestetään infotilaisuus Siilinjärven kunnantalon valtuustosalissa keskiviikkona 19.4 klo 16.30 alkaen. Ilmoittautuminen infotilaisuuteen tästä linkistä:

https://link.webropol.com/s/SatoaSiilinjarviinfo

Infotilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.

 

Lisätietoja:

Kirsi Vartia MKN Itä-Suomi

kirsi.vartia(at)maajakotitalousnaiset.fi

p. 050 346 37 11

Pekka Turunen, Siilinjärven kunta

pekka.turunen(at)siilinjarvi.fi

p. 044 740 1130

 

”Tapahtuma on osa Agri Food Network -hanketta, johon odotetaan rahoituspäätöstä EAKR:sta.”

 

Ilmoittautuminen on auki vuoden 2023 tapahtumaan!

20 / maalis / 2023

SATOA KFF tapahtuma Kuopiossa 25-26.8.2023!

Nyt on aika ilmoittautua! Tee se viimeistään 14.4.2023 mennessä.
Paikkoja on rajoitettu määrä.
Ohessa 14.3. olleen palaverin muistio sekä diaesitys.

Ilmoittautumislinkki
https://link.webropol.com/s/SatoKFFilmoittaudu

Tervetuloa mukaan tekemään kuopiolaista ruokafestivaalia!

Terveisin Satoa tiimi Marja, Kirsi, Heli ja Sanna

SATOA ruokatapahtumien suunnittelu on aloitettu vuodelle 2023

02 / maalis / 2023

SATOA ruokafestivaali ilahdutti kuopiolaisia viimeksi vuonna 2019.

Supersuositussa katuruokatapahtumassa paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna. Herkuttelun lomassa voi nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten katumuusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä. Kaksipäiväinen tapahtuma

Tänä vuonna pohjoissavolaisilla voi olla mahdollisuus nautiskella jopa kahdesta SATOA tapahtumasta, sillä toisen SATOA –tapahtuman järjestämistä suunnitellaan Siilinjärvelle. Mikäli SATOA Siilinjärvi toteutuu, järjestetään se elokuun alussa Siilinjärven keskusta-alueella 4-5.8. Kuopion SATOA tapahtumassa taas herkutellaan elokuun viimeisenä viikonloppuna eli 25-26.8  alkaa perjantaina ja päättyy lauantai-iltana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Kunniamainintoja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisille

31 / maalis / 2022

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA


Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Finaalissa 3 pohjoissavolaista herkullista helmeä.

Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on ilahtunut monipuolisesta ja tasokkaasta osallistuneiden joukosta (77 tuotetta). Kilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 14 finalistia, joista raati valitsee palkittavat ja kunniamaininnat. Kilpailun voittajat julkistetaan 16.9.2021 Helsingin kaupungintalolla. Kolme kisaajaa finaalisijoilla ovat Pohjois-Savosta.

 

Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa Euroopan ruokamaakunta-tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

”Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi, makumatkoja Kuopion alueelle eli Pohjois-Savoon. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021. Tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun finaalipaikka on hyvä jatko sille. Kuten kansainvälinen asiantuntijajury totesi tutustuttuaan gastronomiasisältöihimme: ruokamatkailutuotteittenne taso on upea helmi, nyt on aika kertoa siitä muillekin! Koko kattaus on nähtävillä esimerkiksi tastesavo.fi -sivustolla.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

SATOA -festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. SATOA  järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

”Tapahtumien järjestäjille korona on tuonut paljon haasteita, ja on todella ilahduttavaa kuulla finaalipaikasta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pohjois-Savon kattaukseen elokuussa Satoa-ruokafestivaaleille ja kokemaan tunnustetusti koko Euroopan maukkainta maakuntaa kaikkien aistien kautta. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla Elonkorjuujuhlan ohjelmasta. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.”-Taina Laitinen, tuottaja Satoa-festivaalit, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

Laajennettu illallinen, Ravintolamestarit Oy, Kuopio, tuote kehitteillä. Laajennetulla illallisella paikallinen luonto ja raaka-aineet yhdistetään hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. Ruoka ja luonto koetaan erityisellä tavalla, kaikki aistit sekoittaen. Illallinen on jotain aivan uutta, tulevaisuus tässä päivässä, ja siinä hyödynnetään pelimaailmasta tuttua immersiivisyyttä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat, jotka on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.

Halusimme luoda aivan uudenlaisen, elämyksellisen tuotteen jossa paikallinen luonto, vuodenajat ja raaka-aineet koetaan kokonaisvaltaisesti  virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla. Vieraamme pääsevät virtuaalisesti toiseen paikkaan ja aikaan kokemaan ravintolaillallinen toisessa todellisuudessa. Illallisella käytetään virtuaalilaseja, joihin on kuvattu ja kuvataan 360 asteen videokuvaa neljänä eri vuodenaikana. Virtuaalisuuden avulla asiakkaat voivat kokea minkä tahansa vuodenajan paikasta ja ajasta riippumatta. Ympäröivän luonnon raaka-aineet nautitaan sesongin mukaisesti illallisen yhteydessä.” -Eeva Mertanen, alueen virallinen ERG-ruokalähettiläs, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.

 

Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, Lapinlahti, tuote kehitteillä. Gastrojuna on ainutlaatuinen Slow Travel -kokemusmatkailukonsepti, joka yhdistää gastronomian, kulttuurin ja luontoarvot. Siinä yhdistyvät tunnelmallinen junamatka höyryveturilla elämyksellisiin ruokailuhetkiin ja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on kehittää lyhytketjuisia ruoka-, ravintola- ja matkailuverkostoja. Matkailutuote kohdennetaan niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.

”Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria – ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” – Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.

Lisätietoja

ERG Juhlavuosi-hanke Pohjois-Savon brändääminen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi ruokamaakunnaksi – Taste Savo | Ruokakulttuuria Kuopion alueella Niina Vänttinen, Viestintäasiantuntija & ERG Juhlavuosi hankepäällikkö   niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi
Eeva Mertanen: eeva.mertanen@ravintolamestarit.net Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi

SATOA KFF 2022 festivaalin ravintolahaku on auki! SATOA goes WILD peruttu 2022.

29 / maalis / 2022

Oletteko kiinnostuneita osallistumaan vuoden 2022 SATOA-ruokafestivaaleille? Vastaa nyt kyselyyn ja ilmoittaudu ennakkoon mukaan https://tinyurl.com/2swzc7b9. Ilmoittautua voi vielä huhti-toukokuun aikana, mutta kannattaa olla nopea.

Kartoitamme kyselyssä esimerkiksi sitä, mitkä olisivat mielestänne sopivia hintoja annoksille, alustavia kalustotarpeita, avointa palautetta, kehitysehdotuksia sekä toiveita. Kyselylomakkeessa on tapahtumien päivämäärät sekä tietoa tapahtumista. Tapahtuman verkkosivut päivittyvät tarkemmin maalis-huhtikuun aikana.

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä. Ensimmäinen SATOA -tapahtuma järjestettiin elokuussa 2014, ja tuolloin Kuopion kaupunki palkitsi sen vuoden ilmiönä. Tapahtuma löysi nopeasti paikkansa osana kuopiolaisten herkkusuiden makupalettia.

Elokuun SATOA järjestetään Kuopion ydinkeskustassa, Kauppakadun kauppahallin ja Lyseon välisellä osuudella sekä Puijonkadulla torin varrella elokuun viimeisenä viikonloppuna. SATOA Goes WILD puolestaan Kuopio Tanssii ja Soi -viikon vaihteessa, perjantaina ja lauantaina koko keskustan alueella. SATOA -festivaalit ja www.satoa.fi -sivusto toteutettiin vuosina 2015 – 2018 Ruokasavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. Satoa-tapahtumat ovat saaneet 2021 Hungry For Finlandin ruokamatkailukilpailun kunniamaininnat. https://www.tastesavo.fi/uutiset/hungry-for-finland-kunniamaininnat-pohjois-savon-ruokamatkailulle

Tapahtumat ovat nousseet näin entistä paremmin matkailijoiden tietoisuuteen niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Pohjois-Savo myös edustaa Suomea ruokamatkailukohteena pohjoismaisessa Embla-kilpailussa https://www.tastesavo.fi/uutiset/pohjois-savo-suomen-edustajana-emblassa Tapahtumia markkinoidaan sekä yksittäisille matkailijoille että matkanjärjestäjille. Koronapandemian myötä on Satoa-tapahtumienkin osalta keskitytty vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 hankkeessa on uudistettu monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. https://www.tastesavo.fi/fi/page/43?newsitem=66

PÄIVITYS: Satoa goes WILD on peruttu vuonna 2022.

Terveisin SATOA KFF 2022 tuotantotiimi
Ronja Pajulahti (tuotanto) https://www.proagria.fi/henkilo/pajulahti-ronja-0
Marja Niskanen (tuotanto, osa-aikainen) https://www.proagria.fi/henkilo/niskanen-marja
Niina Vänttinen (viestintä) https://www.proagria.fi/henkilo/vanttinen-niina

Satoa Kuopio Food Festival siirtyy vuoteen 2022

04 / elo / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA

Elokuinen ruokatapahtuma Satoa Kuopio Food Festival siirtyy vuoteen 2022. Festivaalin toteutumiseen vaikuttaa niin ravintola-alan työntekijäpula kuin vaikeasti ennustettava vallitseva tilanne.

 

Satoa Kuopio Food Festival on päätetty siirtää vuoteen 2022 järjestäjän sekä toimijoiden yhteisellä päätöksellä. Suurin syy tapahtuman siirtämiseen on ravintola-alan resurssi- ja työvoimapula sekä vallitsevan tilanteen ennustamattomuuden tuomat riskitekijät. Tapahtuman toteutusta suunniteltaessa otettiin huomioon mahdolliset kesän aikana tapahtuvat muutokset, ja viimeiset päätökset tuotannon etenemisestä päätettiin siirtää heinäkuusta elokuun alkuun, mahdollisimman lähelle tapahtumaa.

Työvoimapulasta on uutisoinut jo heinäkuussa esimerkiksi Yle. ”Koko maata koetteleva ravintola-alan työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa – tuhansia alan työpaikkoja jää täyttämättä. Työntekijät painavat pitkää päivää paikatessaan tekijävajetta. Työvoimapulaa on pahentanut entisestään koronaepidemian myötä alan yllä leijuva epävarmuus.

– Alueella olisi tuhansia työpaikkoja tarjolla, mutta ei ole työntekijöitä. Etenkin viikonlopuille on todella vaikea saada työntekijöitä, MaRan Itä-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Mika Hämäläinen sanoo Ylen artikkelissa. Hämäläisen mukaan korona-aikana moni on siirtynyt muille aloille, esimerkiksi kaupan alalle tai rakennusteollisuuden puolelle. Ravintola-alalle hakeutuu myös vähemmän uusia opiskelijoita kuin takavuosina.” Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12030426.

Myös herkästi muuttuva vallitseva tilanne tuo vaikeasti ennustettavia riskejä niin tapahtuman tuotannolle kuin ravintolatoimijoille. Esimerkiksi taloudelliset riskit ja hävikin mahdollisuus ovat suuret, sillä ruokatarjonnan valmistelu sekä raaka-aineiden ja rakennustekniset tilaukset vaativat pitkän valmisteluajan. Tapahtumassa on perinteisesti ollut noin 20 000 kävijää kahden päivän aikana Puijonkadun ja Kauppakadun torinpuoleisella alueella. Vastuullisena toimijana tapahtuman järjestäjä ei välttämättä pystyisi takaamaan turvavälien noudattamista. Ruokatapahtumassa myös maskien käyttäminen oikein ohjeiden mukaan toisi haasteita.

Vaikka oikeudellisia edellytyksiä AVIn asettamille kokoontumisrajoituksille kiihtymisvaiheessa olevalle Pohjois-Savossa ei juuri tällä hetkellä ole, Aluehallintovirasto seuraa tiiviisti epidemiatilanteen kehittymistä sen koko toimialueella ja arvioi kokoontumisrajoitusten asettamisen tarvetta aktiivisesti yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Maakunnan alueella on järjestetty viime aikoina useita suuria tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa ilmaantuvuuslukuihin. Aluehallintoviraston päätöksenteko asiassa perustuu tartuntatautilakiin, jonka mukaan aluehallintovirasto voi kieltää yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset yhtä kuntaa laajemmalla alueella, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi leviämisvaiheeseen siirtyneet Varsinais-Suomen Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastot ovat määränneet kokoontumisrajoituksia elokuulle. Alueilla ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää, jos osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä.

 

Satoa ruokafestivaali Suomen ruokamatkailukilpailun finaalissa osana Euroopan ruokamaakunta-tunnustusta

SATOA Kuopio Food Festival juhlii ylpeästi pohjoissavolaisten satokauden makuja katuruokakulttuurin hengessä pop up ravintoloissa Kuopion keskustassa perinteisesti elokuun lopulla. Ruokafestivaali valittiin Hungry for Finland –valtakunnallisen ruokamatkailukilpailun finaaliin osana Europen Region of Gastronomy 2020-2021 -kokonaisuutta. https://www.tastesavo.fi/uutiset/hungry-for-finland-%E2%80%93valtakunnallinen-ruokamatkailukilpailu-2021

Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Vaikka korona kurittaakin tapahtumia ja osa on jouduttu siirtämään vuodelle 2022, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. https://www.tastesavo.fi/uutiset/koronavuodesta-virtaa-timanttien-hiomiseen-ja-vastuullisuuden-vahvistamiseen

 

European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus Pohjois-Savon ja Kuopion alueella on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Maailman ruokamatkaliiton (WFTA) viime vuonna tekemässä tutkimuksessa 86 prosenttia matkailijoista kertoi, että heidän matkakohdevalintaansa vaikuttaa sen ruoka- ja juomatarjonta.  ERG -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla.

 

Kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SavoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä. Toiminnallisten ja viestinnällisten kehityshankkeiden avulla alueen ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Mukana European Region of Gastronomy kokonaisuudessa on jo nyt yli 80 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta. Yritykset saavat osaamista sekä konkreettista tukea tuotteidensa brändäykseen, tuotekehitykseen, markkinointiin, myyntiin ja vientiin osana pohjoissavolaista vastuullista ruokamatkailubrändiä. Tunnustus on askel pitkäjänteisessä kehitystyössä kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.

 

ERG Juhlavuosi hankkeen toimenpiteillä pyritään monipuolistamaan Kuopion alueen ja Pohjois-Savon ruokatuotantoa olemassa olevissa tapahtumissa osana ERG Juhlavuoden ohjelmaa ja siten kasvattamaan entisestään alueen yritysten osaamista verkostoitumalla vahvasti alueen toimijoiden kanssa palveluiden tuottamiseksi ja kehittämiseksi. Hanke myös testaa yhteistyössä alueen yritysten kanssa kehitettyjä matkailupalveluita ja pilotoi uusia palveluita ja palvelumalleja. https://www.tastesavo.fi/juhlavuosi

 

Lisätietoja:

Lisätietoja ERG Juhlavuosi -tiimi, Satoa ruokafestivaalien tapahtumatuotanto ja viestintä

Taina Laitinen, Niina Vänttinen (Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja kotitalousnaiset) https://www.tastesavo.fi/yhteystiedot

Satoa Kuopio Food Festival kuvat: https://www.satoa.fi/kuvia/galleria/

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0 (myös Satoa)
Youtube https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h

 

Satoa Hungry for Finland –valtakunnallisen ruokamatkailukilpailun 2021 finaalissa

17 / kesä / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA
Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Finaalissa 3 pohjoissavolaista herkullista helmeä.

Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on ilahtunut monipuolisesta ja tasokkaasta osallistuneiden joukosta (77 tuotetta). Kilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 14 finalistia, joista raati valitsee palkittavat ja kunniamaininnat. Kilpailun voittajat julkistetaan 16.9.2021 Helsingin kaupungintalolla. Kolme kisaajaa finaalisijoilla ovat Pohjois-Savosta.

Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa Euroopan ruokamaakunta-tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

”Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi, makumatkoja Kuopion alueelle eli Pohjois-Savoon. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021. Tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun finaalipaikka on hyvä jatko sille. Kuten kansainvälinen asiantuntijajury totesi tutustuttuaan gastronomiasisältöihimme: ruokamatkailutuotteittenne taso on upea helmi, nyt on aika kertoa siitä muillekin! Koko kattaus on nähtävillä esimerkiksi tastesavo.fi -sivustolla.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

SATOA -festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. SATOA  järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

”Tapahtumien järjestäjille korona on tuonut paljon haasteita, ja on todella ilahduttavaa kuulla finaalipaikasta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pohjois-Savon kattaukseen elokuussa Satoa-ruokafestivaaleille ja kokemaan tunnustetusti koko Euroopan maukkainta maakuntaa kaikkien aistien kautta. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla Elonkorjuujuhlan ohjelmasta. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.”-Taina Laitinen, tuottaja Satoa-festivaalit, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

Laajennettu illallinen, Ravintolamestarit Oy, Kuopio, tuote kehitteillä. Laajennetulla illallisella paikallinen luonto ja raaka-aineet yhdistetään hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. Ruoka ja luonto koetaan erityisellä tavalla, kaikki aistit sekoittaen. Illallinen on jotain aivan uutta, tulevaisuus tässä päivässä, ja siinä hyödynnetään pelimaailmasta tuttua immersiivisyyttä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat, jotka on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.

Halusimme luoda aivan uudenlaisen, elämyksellisen tuotteen jossa paikallinen luonto, vuodenajat ja raaka-aineet koetaan kokonaisvaltaisesti  virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla. Vieraamme pääsevät virtuaalisesti toiseen paikkaan ja aikaan kokemaan ravintolaillallinen toisessa todellisuudessa. Illallisella käytetään virtuaalilaseja, joihin on kuvattu ja kuvataan 360 asteen videokuvaa neljänä eri vuodenaikana. Virtuaalisuuden avulla asiakkaat voivat kokea minkä tahansa vuodenajan paikasta ja ajasta riippumatta. Ympäröivän luonnon raaka-aineet nautitaan sesongin mukaisesti illallisen yhteydessä.” -Eeva Mertanen, alueen virallinen ERG-ruokalähettiläs, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.

Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, Lapinlahti, tuote kehitteillä. Gastrojuna on ainutlaatuinen Slow Travel -kokemusmatkailukonsepti, joka yhdistää gastronomian, kulttuurin ja luontoarvot. Siinä yhdistyvät tunnelmallinen junamatka höyryveturilla elämyksellisiin ruokailuhetkiin ja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on kehittää lyhytketjuisia ruoka-, ravintola- ja matkailuverkostoja. Matkailutuote kohdennetaan niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.

”Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria – ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” – Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.

Lisätietoja ERG-tiimi Ilona Sares, Taina Laitinen, Niina Vänttinen https://www.tastesavo.fi/yhteystiedot

Eeva Mertanen: eeva.mertanen@ravintolamestarit.net

Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0

ERG Ruokalähettiläät: https://www.dropbox.com/sh/qpyxbbjo2h6kim9/AADbvz49LYMjARI4lOTTB0-ra?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h

Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0

Laajennettu illallinen: https://onedrive.live.com/?authkey=%21AGiUoGIp3eGNPzk&id=18A9C8CB77B4DEF4%2119074&cid=18A9C8CB77B4DEF4

Satoa-ruokafestivaali elokuussa 2021

26 / huhti / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA

Satoa-ruokafestivaali juhlii pohjoissavolaista lähiruokaa ja luonnonantimia elokuussa 2021

SATOA Goes WILD -festivaalin tuottaja Itä-Suomen ProAgria / MKN Itä-Suomi on vastuullisena toimijana seurannut aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä sekä valtioneuvoston ja viranomaisten tiedotusta liittyen matkustus- ja kokoontumisrajoituksiin. Vaikka tilanne alkaa jo näyttää hieman valoisammalta, on johtoryhmämme tämän kaiken epävarmuuden keskellä tehnyt huhtikuussa päätöksen perua SATOA Goes Wild -tapahtuman kesäkuulta.

Kuopion torin läheisyydessä pidettävän SATOA Kuopio Food Festivalin 27.-28.8.2021 toteutuksen suunnittelu jatkuu tällä hetkellä normaalisti, ja tapahtumasta tullaan tiedottamaan lisää lähiaikoina. Tapahtumaan voivat hakea mukaan pohjoissavolaiset ravintolat ja toimijat, jotka sitoutuvat käyttämään annoksissaan paikallisia lähiraaka-aineita. Festivaali myös kokee uudistuksia European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 Juhlavuoden puitteissa.

Ilmoittautumislinkki ravintoloille: https://link.webropolsurveys.com/S/65E18A6217523E11

Vaikka korona kurittaakin tapahtumia, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. Koronapandemian myötä keskitytään vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja hankkeessa uudistetaan monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. Yritys on rakentanut teemapuistoja, tiedekeskuksia ja vierailukohteita yli 18 vuoden ajan ”Mualiman navalta” Malesiaan. Kokemuslistalla koreilevat mm. Mattel Play!, Angry Birds, Linnanmäki, Muumimaailma sekä Korvatunturin Joulupukin paja. Tavoitteena on sparrata Pohjois-Savon upeista tapahtumista entistäkin loistavampia, houkuttelevimpia sekä kaikin aistein koettavia elämyksiä.

”On tärkeää, että alueen jokainen tapahtuma löytää oman identiteettinsä ja myös visuaalisesti näyttää siltä mitä lupaa. Olemme mielestäni löytäneet yhdessä uusia hauskoja ja tehokkaita lavastusideoita, jotta tapahtumista jäisi mieleen jokin muistettava ja tunnistettava elementti, josta on mukava kertoa kavereillekin” – Jere Ruotsalainen, Fantasia Worksin toimitusjohtaja.

Sparraukseen osallistuvat Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, Varkauden Sampea ja Samppanjaa, Iisalmen Oluset, Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ja Kuopion SATOA -tapahtumat, joiden lähiruokakonsepti tuo villiruoan metsästä ja satokauden maut tutuiksi herkullisilla kaupunkifestivaaleilla. Lisäksi kehitystyötä tehdään hankkeessa Kuopion Kalaryssäyksen, Louhenkatupäivien, tulevan Kuopion Joulutorin sekä esimerkiksi Pestuumarkkinoiden kanssa.

”Aluesparraus antanut ajatuksia ja ideointia tapahtuman lopputoteutukseen. Lisäksi se on osaltaan kirkastanut hahmotelmaa siitä, mihin suuntaan asioita tapahtumassa kannattaisi viedä. Suunnittelemme toteutusta koko ajan eteenpäin, toki seuraten vallitsevan tilanteen kehittymistä kesän yli.” – Sampea ja Samppanjaa, Henrik Kosonen.

”Toivomme tulevan kesän olevan valoisampi kaiken suhteen, toki teemme suunnitelmia joustavasti myös pidemmälle aikavälille. Todella positiivista on ollut se, että tapahtumien tekijät ovat inspiroituneet miettimään tapahtumien uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa: miten alueesta saa viihtyisämmän, kuinka hyödyntää enemmän paikallisia tuotteita ja palveluita sekä kuinka kaivaa tapahtumien keskiössä olevat herkulliset timantit esille – vuoden mittainen ajatustauko on antanut virtaa miettiä uusia tuulia.” – Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi ja SATOA-tapahtumien tuottaja, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella www.tastesavo.fi

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

www.tastesavo.fi & www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio

”Tavoitteena ERG Juhlavuoden puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki yllä mainitut tapahtumat ovatkin erinomaisen hyviä esimerkkejä tästä ajatuksesta. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. Asiasta voi vakuuttua lukemalla lisää: www.tastesavo.fi

Lisätietoja:

Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443

Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi tuottaja, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi, 044 430 9922

Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h
Sampea ja samppanjaa: https://www.dropbox.com/sh/ueyor4a4hey4m2x/AAD_-LVXB7Lp-Yxqfaafi2GBa?dl=0
Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0

 

Itä-Suomen herkullisimmat yleisötapahtumat kehittyvät: Koronavuodesta virtaa timanttien hiomiseen ja vastuullisuuden vahvistamiseen

15 / huhti / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA

Itä-Suomen herkullisimmat yleisötapahtumat kehittyvät koronavuoden aikana

Kuopion alueella Pohjois-Savossa juhlistetaan Euroopan maukkaimman maakunnan titteliä: ruokamatkailua, laadukkaita elintarvikkeita ja alueen palveluita, yrityksiä sekä yrittäjiä myös vuonna 2021. Vaikka korona kurittaakin tapahtumia, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia.

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa. www.tastesavo.fi & www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio

Aika unelmoida ja antaa ajatuksien lentää: Uusia ideoita ja kokemuksia paikallisille sekä matkailijoille

Koronapandemian myötä keskitytään vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja hankkeessa uudistetaan monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. Yritys on rakentanut teemapuistoja, tiedekeskuksia ja vierailukohteita yli 18 vuoden ajan ”Mualiman navalta” Malesiaan. Kokemuslistalla koreilevat mm. Mattel Play!, Angry Birds, Linnanmäki, Muumimaailma sekä Korvatunturin Joulupukin paja. Tavoitteena on sparrata Pohjois-Savon upeista tapahtumista entistäkin loistavampia, houkuttelevimpia sekä kaikin aistein koettavia elämyksiä.

”On tärkeää, että alueen jokainen tapahtuma löytää oman identiteettinsä ja myös visuaalisesti näyttää siltä mitä lupaa. Olemme mielestäni löytäneet yhdessä uusia hauskoja ja tehokkaita lavastusideoita, jotta tapahtumista jäisi mieleen jokin muistettava ja tunnistettava elementti, josta on mukava kertoa kavereillekin” – Jere Ruotsalainen, Fantasia Worksin toimitusjohtaja.

”Aluesparraus antanut ajatuksia ja ideointia tapahtuman lopputoteutukseen. Lisäksi se on osaltaan kirkastanut hahmotelmaa siitä, mihin suuntaan asioita tapahtumassa kannattaisi viedä. Suunnittelemme toteutusta koko ajan eteenpäin, toki seuraten vallitsevan tilanteen kehittymistä kesän yli.” – Sampea ja Samppanjaa, Henrik Kosonen.

Sparraukseen osallistuvat Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, Varkauden Sampea ja Samppanjaa, Iisalmen Oluset, Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ja Kuopion SATOA -tapahtumat, joiden lähiruokakonsepti tuo villiruoan metsästä ja satokauden maut tutuiksi herkullisilla kaupunkifestivaaleilla. Lisäksi kehitystyötä tehdään hankkeessa Kuopion Kalaryssäyksen, Louhenkatupäivien, tulevan Kuopion Joulutorin sekä esimerkiksi Pestuumarkkinoiden kanssa.

Koronavuodesta virtaa timanttien hiomiseen ja vastuullisuuden vahvistamiseen

”Toivomme tulevan kesän olevan valoisampi kaiken suhteen, toki teemme suunnitelmia joustavasti myös pidemmälle aikavälille. Todella positiivista on ollut se, että tapahtumien tekijät ovat inspiroituneet miettimään tapahtumien uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa: miten alueesta saa viihtyisämmän, kuinka hyödyntää enemmän paikallisia tuotteita ja palveluita sekä kuinka kaivaa tapahtumien keskiössä olevat herkulliset timantit esille – vuoden mittainen ajatustauko on antanut virtaa miettiä uusia tuulia.” – Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi ja SATOA-tapahtumien tuottaja, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

”Tavoitteena ERG Juhlavuoden puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki yllä mainitut tapahtumat ovatkin erinomaisen hyviä esimerkkejä tästä ajatuksesta. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. Asiasta voi vakuuttua lukemalla lisää: www.tastesavo.fi

Lisätietoja:
Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443
Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi tuottaja, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi, 044 430 9922
Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216