UUTISET

SATOA KUOPIO FOOD FESTIVAL ON PERUTTU 2022 

15 / kesä / 2022

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA 15.6.2022 

 

SATOA KUOPIO FOOD FESTIVAL ON PERUTTU 2022 

Elokuinen ruokatapahtuma Satoa Kuopio Food Festival siirtyy vuoteen 2023. Festivaalin toteutumiseen vaikuttaa huutava ravintola-alan työntekijäpula. 

 

Satoa Kuopio Food Festival on päätetty perua vuodelta 2022. Syy tapahtuman siirtämiseen vuodelle 2023 on suurimmaksi osaksi ravintola-alan resurssi- ja työvoimapula. Samasta syystä kesäkuinen Satoa goes WILD peruttiin aikaisemmin keväällä 2022. Vaikka tahtotila ruokafestivaalin toteutumiseen on suuri, niin useat toimijat eivät tällä hetkellä pysty sitoutumaan tapahtumaan. Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö Mara on arvioinut, että 10 000–25 000 ravintola-alan ammattilaista on ehtinyt vaihtaa alaa koronapandemian aikana.  

 

Toivomme, että matkailu- ja ravintola-alaa vaivaava työntekijäpula sekä koronasta johtuvat syyt helpottaisivat tulevaisuudessa, ja pääsisimme jälleen nauttimaan Satoa-tapahtumasta yhdessä. Kannustamme myös kuluttajia kiinnittämään huomiota erityisesti paikallisten palveluiden, tuotteiden ja lähiruoan suosimiseen, jotta voimme tukea alueemme yrityksiä, työpaikkoja sekä ruoantuotantoa.  

 

Työvoimapulasta on uutisoinut jo heinäkuussa 2021 esimerkiksi Yle. ”Koko maata koetteleva ravintola-alan työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa – tuhansia alan työpaikkoja jää täyttämättä. Työntekijät painavat pitkää päivää paikatessaan tekijävajetta. Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12030426. 

 

Haasteet työvoiman saatavuudessa eivät ole helpottaneet matkailu- ja ravintola-alalla myöskään tänä vuonna. Yle uutisoi 13.6.2022, että Kauppajätti S-ryhmä sulkee yllättäen kymmenkunta ravintolaa kesäksi pääkaupunkiseudulla – taustalla ankara työvoimapula https://yle.fi/uutiset/3-12479758  Vaikka Juhlasesonkikin on kiivaampi kuin vuosiin, moni pitopalveluyritys joutuu myymään ei-oota työntekijäpulan takia https://yle.fi/uutiset/3-12475115. Ravintolat eivät ole yksin työvoimapulansa kanssa, esimerkiksi kaupan alalla on haastavaa löytää työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan https://yle.fi/uutiset/3-12490564 

 

Satoa ruokafestivaalille kunniamaininta Suomen ruokamatkailukilpailussa osana Euroopan ruokamaakunta-tunnustusta 

SATOA Kuopio Food Festival juhlii ylpeästi pohjoissavolaisten satokauden makuja katuruokakulttuurin hengessä pop up ravintoloissa Kuopion keskustassa perinteisesti elokuun lopulla. Hungry For Finland palkitsi kunniamaininnalla Pohjois-Savon tarjonnan kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festivalin, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaaliin ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuuden (Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria).  

 

Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. https://www.satoa.fi/uutiset/hungry-for-finland-valtakunnallinen-ruokamatkailukilpailu-2021-kunniamaininnat-satoa-kuopio-food-festival-satoa-goes-wild-villiruokafestivaali-ja-european-region-of-gastronomy-juhlavuosi/   

 

Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Vaikka korona kurittaakin tapahtumia ja osa on jouduttu siirtämään vuodelle 2022, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. https://www.tastesavo.fi/uutiset/koronavuodesta-virtaa-timanttien-hiomiseen-ja-vastuullisuuden-vahvistamiseen 

 

SATOA KFF 2022 tuotantotiimi 

Niina Vänttinen (viestintä) https://www.proagria.fi/henkilo/vanttinen-niina 

Ronja Pajulahti (tuotanto) https://www.proagria.fi/henkilo/pajulahti-ronja-0 

Marja Niskanen (tuotanto, osa-aikainen) https://www.proagria.fi/henkilo/niskanen-marja  

Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Kunniamaininnat SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset

31 / maalis / 2022

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA


Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Finaalissa 3 pohjoissavolaista herkullista helmeä.

Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on ilahtunut monipuolisesta ja tasokkaasta osallistuneiden joukosta (77 tuotetta). Kilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 14 finalistia, joista raati valitsee palkittavat ja kunniamaininnat. Kilpailun voittajat julkistetaan 16.9.2021 Helsingin kaupungintalolla. Kolme kisaajaa finaalisijoilla ovat Pohjois-Savosta.

 

Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa Euroopan ruokamaakunta-tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

”Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi, makumatkoja Kuopion alueelle eli Pohjois-Savoon. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021. Tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun finaalipaikka on hyvä jatko sille. Kuten kansainvälinen asiantuntijajury totesi tutustuttuaan gastronomiasisältöihimme: ruokamatkailutuotteittenne taso on upea helmi, nyt on aika kertoa siitä muillekin! Koko kattaus on nähtävillä esimerkiksi tastesavo.fi -sivustolla.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

SATOA -festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. SATOA  järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

”Tapahtumien järjestäjille korona on tuonut paljon haasteita, ja on todella ilahduttavaa kuulla finaalipaikasta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pohjois-Savon kattaukseen elokuussa Satoa-ruokafestivaaleille ja kokemaan tunnustetusti koko Euroopan maukkainta maakuntaa kaikkien aistien kautta. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla Elonkorjuujuhlan ohjelmasta. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.”-Taina Laitinen, tuottaja Satoa-festivaalit, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

Laajennettu illallinen, Ravintolamestarit Oy, Kuopio, tuote kehitteillä. Laajennetulla illallisella paikallinen luonto ja raaka-aineet yhdistetään hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. Ruoka ja luonto koetaan erityisellä tavalla, kaikki aistit sekoittaen. Illallinen on jotain aivan uutta, tulevaisuus tässä päivässä, ja siinä hyödynnetään pelimaailmasta tuttua immersiivisyyttä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat, jotka on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.

Halusimme luoda aivan uudenlaisen, elämyksellisen tuotteen jossa paikallinen luonto, vuodenajat ja raaka-aineet koetaan kokonaisvaltaisesti  virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla. Vieraamme pääsevät virtuaalisesti toiseen paikkaan ja aikaan kokemaan ravintolaillallinen toisessa todellisuudessa. Illallisella käytetään virtuaalilaseja, joihin on kuvattu ja kuvataan 360 asteen videokuvaa neljänä eri vuodenaikana. Virtuaalisuuden avulla asiakkaat voivat kokea minkä tahansa vuodenajan paikasta ja ajasta riippumatta. Ympäröivän luonnon raaka-aineet nautitaan sesongin mukaisesti illallisen yhteydessä.” -Eeva Mertanen, alueen virallinen ERG-ruokalähettiläs, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.

 

Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, Lapinlahti, tuote kehitteillä. Gastrojuna on ainutlaatuinen Slow Travel -kokemusmatkailukonsepti, joka yhdistää gastronomian, kulttuurin ja luontoarvot. Siinä yhdistyvät tunnelmallinen junamatka höyryveturilla elämyksellisiin ruokailuhetkiin ja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on kehittää lyhytketjuisia ruoka-, ravintola- ja matkailuverkostoja. Matkailutuote kohdennetaan niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.

”Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria – ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” – Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.

Lisätietoja

ERG Juhlavuosi-hanke Pohjois-Savon brändääminen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi ruokamaakunnaksi – Taste Savo | Ruokakulttuuria Kuopion alueella Niina Vänttinen, Viestintäasiantuntija & ERG Juhlavuosi hankepäällikkö   niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi
Eeva Mertanen: eeva.mertanen@ravintolamestarit.net Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi

SATOA KFF 2022 festivaalin ravintolahaku on auki! SATOA goes WILD peruttu 2022.

29 / maalis / 2022

Oletteko kiinnostuneita osallistumaan vuoden 2022 SATOA-ruokafestivaaleille? Vastaa nyt kyselyyn ja ilmoittaudu ennakkoon mukaan https://tinyurl.com/2swzc7b9. Ilmoittautua voi vielä huhti-toukokuun aikana, mutta kannattaa olla nopea.

Kartoitamme kyselyssä esimerkiksi sitä, mitkä olisivat mielestänne sopivia hintoja annoksille, alustavia kalustotarpeita, avointa palautetta, kehitysehdotuksia sekä toiveita. Kyselylomakkeessa on tapahtumien päivämäärät sekä tietoa tapahtumista. Tapahtuman verkkosivut päivittyvät tarkemmin maalis-huhtikuun aikana.

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä. Ensimmäinen SATOA -tapahtuma järjestettiin elokuussa 2014, ja tuolloin Kuopion kaupunki palkitsi sen vuoden ilmiönä. Tapahtuma löysi nopeasti paikkansa osana kuopiolaisten herkkusuiden makupalettia.

Elokuun SATOA järjestetään Kuopion ydinkeskustassa, Kauppakadun kauppahallin ja Lyseon välisellä osuudella sekä Puijonkadulla torin varrella elokuun viimeisenä viikonloppuna. SATOA Goes WILD puolestaan Kuopio Tanssii ja Soi -viikon vaihteessa, perjantaina ja lauantaina koko keskustan alueella. SATOA -festivaalit ja www.satoa.fi -sivusto toteutettiin vuosina 2015 – 2018 Ruokasavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. Satoa-tapahtumat ovat saaneet 2021 Hungry For Finlandin ruokamatkailukilpailun kunniamaininnat. https://www.tastesavo.fi/uutiset/hungry-for-finland-kunniamaininnat-pohjois-savon-ruokamatkailulle

Tapahtumat ovat nousseet näin entistä paremmin matkailijoiden tietoisuuteen niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Pohjois-Savo myös edustaa Suomea ruokamatkailukohteena pohjoismaisessa Embla-kilpailussa https://www.tastesavo.fi/uutiset/pohjois-savo-suomen-edustajana-emblassa Tapahtumia markkinoidaan sekä yksittäisille matkailijoille että matkanjärjestäjille. Koronapandemian myötä on Satoa-tapahtumienkin osalta keskitytty vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 hankkeessa on uudistettu monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. https://www.tastesavo.fi/fi/page/43?newsitem=66

PÄIVITYS: Satoa goes WILD on peruttu vuonna 2022.

Terveisin SATOA KFF 2022 tuotantotiimi
Ronja Pajulahti (tuotanto) https://www.proagria.fi/henkilo/pajulahti-ronja-0
Marja Niskanen (tuotanto, osa-aikainen) https://www.proagria.fi/henkilo/niskanen-marja
Niina Vänttinen (viestintä) https://www.proagria.fi/henkilo/vanttinen-niina

Satoa Kuopio Food Festival siirtyy vuoteen 2022

04 / elo / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA

Elokuinen ruokatapahtuma Satoa Kuopio Food Festival siirtyy vuoteen 2022. Festivaalin toteutumiseen vaikuttaa niin ravintola-alan työntekijäpula kuin vaikeasti ennustettava vallitseva tilanne.

 

Satoa Kuopio Food Festival on päätetty siirtää vuoteen 2022 järjestäjän sekä toimijoiden yhteisellä päätöksellä. Suurin syy tapahtuman siirtämiseen on ravintola-alan resurssi- ja työvoimapula sekä vallitsevan tilanteen ennustamattomuuden tuomat riskitekijät. Tapahtuman toteutusta suunniteltaessa otettiin huomioon mahdolliset kesän aikana tapahtuvat muutokset, ja viimeiset päätökset tuotannon etenemisestä päätettiin siirtää heinäkuusta elokuun alkuun, mahdollisimman lähelle tapahtumaa.

Työvoimapulasta on uutisoinut jo heinäkuussa esimerkiksi Yle. ”Koko maata koetteleva ravintola-alan työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa – tuhansia alan työpaikkoja jää täyttämättä. Työntekijät painavat pitkää päivää paikatessaan tekijävajetta. Työvoimapulaa on pahentanut entisestään koronaepidemian myötä alan yllä leijuva epävarmuus.

– Alueella olisi tuhansia työpaikkoja tarjolla, mutta ei ole työntekijöitä. Etenkin viikonlopuille on todella vaikea saada työntekijöitä, MaRan Itä-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Mika Hämäläinen sanoo Ylen artikkelissa. Hämäläisen mukaan korona-aikana moni on siirtynyt muille aloille, esimerkiksi kaupan alalle tai rakennusteollisuuden puolelle. Ravintola-alalle hakeutuu myös vähemmän uusia opiskelijoita kuin takavuosina.” Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12030426.

Myös herkästi muuttuva vallitseva tilanne tuo vaikeasti ennustettavia riskejä niin tapahtuman tuotannolle kuin ravintolatoimijoille. Esimerkiksi taloudelliset riskit ja hävikin mahdollisuus ovat suuret, sillä ruokatarjonnan valmistelu sekä raaka-aineiden ja rakennustekniset tilaukset vaativat pitkän valmisteluajan. Tapahtumassa on perinteisesti ollut noin 20 000 kävijää kahden päivän aikana Puijonkadun ja Kauppakadun torinpuoleisella alueella. Vastuullisena toimijana tapahtuman järjestäjä ei välttämättä pystyisi takaamaan turvavälien noudattamista. Ruokatapahtumassa myös maskien käyttäminen oikein ohjeiden mukaan toisi haasteita.

Vaikka oikeudellisia edellytyksiä AVIn asettamille kokoontumisrajoituksille kiihtymisvaiheessa olevalle Pohjois-Savossa ei juuri tällä hetkellä ole, Aluehallintovirasto seuraa tiiviisti epidemiatilanteen kehittymistä sen koko toimialueella ja arvioi kokoontumisrajoitusten asettamisen tarvetta aktiivisesti yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Maakunnan alueella on järjestetty viime aikoina useita suuria tapahtumia, jotka voivat vaikuttaa ilmaantuvuuslukuihin. Aluehallintoviraston päätöksenteko asiassa perustuu tartuntatautilakiin, jonka mukaan aluehallintovirasto voi kieltää yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset yhtä kuntaa laajemmalla alueella, jos se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi. Esimerkiksi leviämisvaiheeseen siirtyneet Varsinais-Suomen Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastot ovat määränneet kokoontumisrajoituksia elokuulle. Alueilla ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää, jos osallistujamäärä on enintään 50 henkilöä.

 

Satoa ruokafestivaali Suomen ruokamatkailukilpailun finaalissa osana Euroopan ruokamaakunta-tunnustusta

SATOA Kuopio Food Festival juhlii ylpeästi pohjoissavolaisten satokauden makuja katuruokakulttuurin hengessä pop up ravintoloissa Kuopion keskustassa perinteisesti elokuun lopulla. Ruokafestivaali valittiin Hungry for Finland –valtakunnallisen ruokamatkailukilpailun finaaliin osana Europen Region of Gastronomy 2020-2021 -kokonaisuutta. https://www.tastesavo.fi/uutiset/hungry-for-finland-%E2%80%93valtakunnallinen-ruokamatkailukilpailu-2021

Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Vaikka korona kurittaakin tapahtumia ja osa on jouduttu siirtämään vuodelle 2022, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. https://www.tastesavo.fi/uutiset/koronavuodesta-virtaa-timanttien-hiomiseen-ja-vastuullisuuden-vahvistamiseen

 

European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus Pohjois-Savon ja Kuopion alueella on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Maailman ruokamatkaliiton (WFTA) viime vuonna tekemässä tutkimuksessa 86 prosenttia matkailijoista kertoi, että heidän matkakohdevalintaansa vaikuttaa sen ruoka- ja juomatarjonta.  ERG -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla.

 

Kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SavoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä. Toiminnallisten ja viestinnällisten kehityshankkeiden avulla alueen ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Mukana European Region of Gastronomy kokonaisuudessa on jo nyt yli 80 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta. Yritykset saavat osaamista sekä konkreettista tukea tuotteidensa brändäykseen, tuotekehitykseen, markkinointiin, myyntiin ja vientiin osana pohjoissavolaista vastuullista ruokamatkailubrändiä. Tunnustus on askel pitkäjänteisessä kehitystyössä kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.

 

ERG Juhlavuosi hankkeen toimenpiteillä pyritään monipuolistamaan Kuopion alueen ja Pohjois-Savon ruokatuotantoa olemassa olevissa tapahtumissa osana ERG Juhlavuoden ohjelmaa ja siten kasvattamaan entisestään alueen yritysten osaamista verkostoitumalla vahvasti alueen toimijoiden kanssa palveluiden tuottamiseksi ja kehittämiseksi. Hanke myös testaa yhteistyössä alueen yritysten kanssa kehitettyjä matkailupalveluita ja pilotoi uusia palveluita ja palvelumalleja. https://www.tastesavo.fi/juhlavuosi

 

Lisätietoja:

Lisätietoja ERG Juhlavuosi -tiimi, Satoa ruokafestivaalien tapahtumatuotanto ja viestintä

Taina Laitinen, Niina Vänttinen (Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja kotitalousnaiset) https://www.tastesavo.fi/yhteystiedot

Satoa Kuopio Food Festival kuvat: https://www.satoa.fi/kuvia/galleria/

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0 (myös Satoa)
Youtube https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h

 

Satoa Hungry for Finland –valtakunnallisen ruokamatkailukilpailun 2021 finaalissa

17 / kesä / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA
Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Finaalissa 3 pohjoissavolaista herkullista helmeä.

Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on ilahtunut monipuolisesta ja tasokkaasta osallistuneiden joukosta (77 tuotetta). Kilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 14 finalistia, joista raati valitsee palkittavat ja kunniamaininnat. Kilpailun voittajat julkistetaan 16.9.2021 Helsingin kaupungintalolla. Kolme kisaajaa finaalisijoilla ovat Pohjois-Savosta.

Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa Euroopan ruokamaakunta-tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

”Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi, makumatkoja Kuopion alueelle eli Pohjois-Savoon. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021. Tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun finaalipaikka on hyvä jatko sille. Kuten kansainvälinen asiantuntijajury totesi tutustuttuaan gastronomiasisältöihimme: ruokamatkailutuotteittenne taso on upea helmi, nyt on aika kertoa siitä muillekin! Koko kattaus on nähtävillä esimerkiksi tastesavo.fi -sivustolla.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

SATOA -festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. SATOA  järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

”Tapahtumien järjestäjille korona on tuonut paljon haasteita, ja on todella ilahduttavaa kuulla finaalipaikasta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pohjois-Savon kattaukseen elokuussa Satoa-ruokafestivaaleille ja kokemaan tunnustetusti koko Euroopan maukkainta maakuntaa kaikkien aistien kautta. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla Elonkorjuujuhlan ohjelmasta. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.”-Taina Laitinen, tuottaja Satoa-festivaalit, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

Laajennettu illallinen, Ravintolamestarit Oy, Kuopio, tuote kehitteillä. Laajennetulla illallisella paikallinen luonto ja raaka-aineet yhdistetään hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. Ruoka ja luonto koetaan erityisellä tavalla, kaikki aistit sekoittaen. Illallinen on jotain aivan uutta, tulevaisuus tässä päivässä, ja siinä hyödynnetään pelimaailmasta tuttua immersiivisyyttä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat, jotka on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.

Halusimme luoda aivan uudenlaisen, elämyksellisen tuotteen jossa paikallinen luonto, vuodenajat ja raaka-aineet koetaan kokonaisvaltaisesti  virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla. Vieraamme pääsevät virtuaalisesti toiseen paikkaan ja aikaan kokemaan ravintolaillallinen toisessa todellisuudessa. Illallisella käytetään virtuaalilaseja, joihin on kuvattu ja kuvataan 360 asteen videokuvaa neljänä eri vuodenaikana. Virtuaalisuuden avulla asiakkaat voivat kokea minkä tahansa vuodenajan paikasta ja ajasta riippumatta. Ympäröivän luonnon raaka-aineet nautitaan sesongin mukaisesti illallisen yhteydessä.” -Eeva Mertanen, alueen virallinen ERG-ruokalähettiläs, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.

Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, Lapinlahti, tuote kehitteillä. Gastrojuna on ainutlaatuinen Slow Travel -kokemusmatkailukonsepti, joka yhdistää gastronomian, kulttuurin ja luontoarvot. Siinä yhdistyvät tunnelmallinen junamatka höyryveturilla elämyksellisiin ruokailuhetkiin ja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on kehittää lyhytketjuisia ruoka-, ravintola- ja matkailuverkostoja. Matkailutuote kohdennetaan niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.

”Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria – ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” – Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.

Lisätietoja ERG-tiimi Ilona Sares, Taina Laitinen, Niina Vänttinen https://www.tastesavo.fi/yhteystiedot

Eeva Mertanen: eeva.mertanen@ravintolamestarit.net

Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0

ERG Ruokalähettiläät: https://www.dropbox.com/sh/qpyxbbjo2h6kim9/AADbvz49LYMjARI4lOTTB0-ra?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h

Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0

Laajennettu illallinen: https://onedrive.live.com/?authkey=%21AGiUoGIp3eGNPzk&id=18A9C8CB77B4DEF4%2119074&cid=18A9C8CB77B4DEF4

Satoa-ruokafestivaali elokuussa 2021

26 / huhti / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA

Satoa-ruokafestivaali juhlii pohjoissavolaista lähiruokaa ja luonnonantimia elokuussa 2021

SATOA Goes WILD -festivaalin tuottaja Itä-Suomen ProAgria / MKN Itä-Suomi on vastuullisena toimijana seurannut aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä sekä valtioneuvoston ja viranomaisten tiedotusta liittyen matkustus- ja kokoontumisrajoituksiin. Vaikka tilanne alkaa jo näyttää hieman valoisammalta, on johtoryhmämme tämän kaiken epävarmuuden keskellä tehnyt huhtikuussa päätöksen perua SATOA Goes Wild -tapahtuman kesäkuulta.

Kuopion torin läheisyydessä pidettävän SATOA Kuopio Food Festivalin 27.-28.8.2021 toteutuksen suunnittelu jatkuu tällä hetkellä normaalisti, ja tapahtumasta tullaan tiedottamaan lisää lähiaikoina. Tapahtumaan voivat hakea mukaan pohjoissavolaiset ravintolat ja toimijat, jotka sitoutuvat käyttämään annoksissaan paikallisia lähiraaka-aineita. Festivaali myös kokee uudistuksia European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 Juhlavuoden puitteissa.

Ilmoittautumislinkki ravintoloille: https://link.webropolsurveys.com/S/65E18A6217523E11

Vaikka korona kurittaakin tapahtumia, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. Koronapandemian myötä keskitytään vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja hankkeessa uudistetaan monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. Yritys on rakentanut teemapuistoja, tiedekeskuksia ja vierailukohteita yli 18 vuoden ajan ”Mualiman navalta” Malesiaan. Kokemuslistalla koreilevat mm. Mattel Play!, Angry Birds, Linnanmäki, Muumimaailma sekä Korvatunturin Joulupukin paja. Tavoitteena on sparrata Pohjois-Savon upeista tapahtumista entistäkin loistavampia, houkuttelevimpia sekä kaikin aistein koettavia elämyksiä.

”On tärkeää, että alueen jokainen tapahtuma löytää oman identiteettinsä ja myös visuaalisesti näyttää siltä mitä lupaa. Olemme mielestäni löytäneet yhdessä uusia hauskoja ja tehokkaita lavastusideoita, jotta tapahtumista jäisi mieleen jokin muistettava ja tunnistettava elementti, josta on mukava kertoa kavereillekin” – Jere Ruotsalainen, Fantasia Worksin toimitusjohtaja.

Sparraukseen osallistuvat Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, Varkauden Sampea ja Samppanjaa, Iisalmen Oluset, Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ja Kuopion SATOA -tapahtumat, joiden lähiruokakonsepti tuo villiruoan metsästä ja satokauden maut tutuiksi herkullisilla kaupunkifestivaaleilla. Lisäksi kehitystyötä tehdään hankkeessa Kuopion Kalaryssäyksen, Louhenkatupäivien, tulevan Kuopion Joulutorin sekä esimerkiksi Pestuumarkkinoiden kanssa.

”Aluesparraus antanut ajatuksia ja ideointia tapahtuman lopputoteutukseen. Lisäksi se on osaltaan kirkastanut hahmotelmaa siitä, mihin suuntaan asioita tapahtumassa kannattaisi viedä. Suunnittelemme toteutusta koko ajan eteenpäin, toki seuraten vallitsevan tilanteen kehittymistä kesän yli.” – Sampea ja Samppanjaa, Henrik Kosonen.

”Toivomme tulevan kesän olevan valoisampi kaiken suhteen, toki teemme suunnitelmia joustavasti myös pidemmälle aikavälille. Todella positiivista on ollut se, että tapahtumien tekijät ovat inspiroituneet miettimään tapahtumien uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa: miten alueesta saa viihtyisämmän, kuinka hyödyntää enemmän paikallisia tuotteita ja palveluita sekä kuinka kaivaa tapahtumien keskiössä olevat herkulliset timantit esille – vuoden mittainen ajatustauko on antanut virtaa miettiä uusia tuulia.” – Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi ja SATOA-tapahtumien tuottaja, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella www.tastesavo.fi

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

www.tastesavo.fi & www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio

”Tavoitteena ERG Juhlavuoden puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki yllä mainitut tapahtumat ovatkin erinomaisen hyviä esimerkkejä tästä ajatuksesta. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. Asiasta voi vakuuttua lukemalla lisää: www.tastesavo.fi

Lisätietoja:

Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443

Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi tuottaja, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi, 044 430 9922

Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h
Sampea ja samppanjaa: https://www.dropbox.com/sh/ueyor4a4hey4m2x/AAD_-LVXB7Lp-Yxqfaafi2GBa?dl=0
Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0

 

Itä-Suomen herkullisimmat yleisötapahtumat kehittyvät: Koronavuodesta virtaa timanttien hiomiseen ja vastuullisuuden vahvistamiseen

15 / huhti / 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA

Itä-Suomen herkullisimmat yleisötapahtumat kehittyvät koronavuoden aikana

Kuopion alueella Pohjois-Savossa juhlistetaan Euroopan maukkaimman maakunnan titteliä: ruokamatkailua, laadukkaita elintarvikkeita ja alueen palveluita, yrityksiä sekä yrittäjiä myös vuonna 2021. Vaikka korona kurittaakin tapahtumia, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia.

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa. www.tastesavo.fi & www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio

Aika unelmoida ja antaa ajatuksien lentää: Uusia ideoita ja kokemuksia paikallisille sekä matkailijoille

Koronapandemian myötä keskitytään vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja hankkeessa uudistetaan monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. Yritys on rakentanut teemapuistoja, tiedekeskuksia ja vierailukohteita yli 18 vuoden ajan ”Mualiman navalta” Malesiaan. Kokemuslistalla koreilevat mm. Mattel Play!, Angry Birds, Linnanmäki, Muumimaailma sekä Korvatunturin Joulupukin paja. Tavoitteena on sparrata Pohjois-Savon upeista tapahtumista entistäkin loistavampia, houkuttelevimpia sekä kaikin aistein koettavia elämyksiä.

”On tärkeää, että alueen jokainen tapahtuma löytää oman identiteettinsä ja myös visuaalisesti näyttää siltä mitä lupaa. Olemme mielestäni löytäneet yhdessä uusia hauskoja ja tehokkaita lavastusideoita, jotta tapahtumista jäisi mieleen jokin muistettava ja tunnistettava elementti, josta on mukava kertoa kavereillekin” – Jere Ruotsalainen, Fantasia Worksin toimitusjohtaja.

”Aluesparraus antanut ajatuksia ja ideointia tapahtuman lopputoteutukseen. Lisäksi se on osaltaan kirkastanut hahmotelmaa siitä, mihin suuntaan asioita tapahtumassa kannattaisi viedä. Suunnittelemme toteutusta koko ajan eteenpäin, toki seuraten vallitsevan tilanteen kehittymistä kesän yli.” – Sampea ja Samppanjaa, Henrik Kosonen.

Sparraukseen osallistuvat Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, Varkauden Sampea ja Samppanjaa, Iisalmen Oluset, Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ja Kuopion SATOA -tapahtumat, joiden lähiruokakonsepti tuo villiruoan metsästä ja satokauden maut tutuiksi herkullisilla kaupunkifestivaaleilla. Lisäksi kehitystyötä tehdään hankkeessa Kuopion Kalaryssäyksen, Louhenkatupäivien, tulevan Kuopion Joulutorin sekä esimerkiksi Pestuumarkkinoiden kanssa.

Koronavuodesta virtaa timanttien hiomiseen ja vastuullisuuden vahvistamiseen

”Toivomme tulevan kesän olevan valoisampi kaiken suhteen, toki teemme suunnitelmia joustavasti myös pidemmälle aikavälille. Todella positiivista on ollut se, että tapahtumien tekijät ovat inspiroituneet miettimään tapahtumien uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa: miten alueesta saa viihtyisämmän, kuinka hyödyntää enemmän paikallisia tuotteita ja palveluita sekä kuinka kaivaa tapahtumien keskiössä olevat herkulliset timantit esille – vuoden mittainen ajatustauko on antanut virtaa miettiä uusia tuulia.” – Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi ja SATOA-tapahtumien tuottaja, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

”Tavoitteena ERG Juhlavuoden puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki yllä mainitut tapahtumat ovatkin erinomaisen hyviä esimerkkejä tästä ajatuksesta. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. Asiasta voi vakuuttua lukemalla lisää: www.tastesavo.fi

Lisätietoja:
Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443
Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi tuottaja, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi, 044 430 9922
Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216

SATOA juhlitaan 2020 koko viikko

01 / kesä / 2020

Perinteinen SATOA -ruokafestivaali järjestetään vuonna 2020 väljemmin*. Toritapahtuman sijaaan ohjelma sekä lähiruokajuhla jalkautuu ravintoloihin ja European Region of Gastronomy Kuopio 2020 – 2021 kumppaniyritysten toimipisteisiin eri puolilla kaupunkia ja maakuntaa.

SATOA FOOD FESTIVAL WEEK 22.­ – 30.8.2020

Satoa -ruokafestivaali juhlitaan tänä vuonna koko viikon mittaisena. Poikkeuksellisesti festivaali rantautuu mukana oleviin ravintoloihin perinteisen katuruokafestivaalin sijaan* vieden makumatkailijat retkelle pohjoissavolaisen lähiruoan lähteille. Tapahtumakokonaisuus juhlistaa European Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-21 teemaviikkoa nostaen lautasille satokauden makuja ja elonkorjuun aarteita.

RUOKAFESTIVAALIN RAVINTOLAT & OHJELMA

Ensipuraisut: Festivaali tarjoilee kattavan otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria. Mukana 2020 ovat: Houkutus, Kings’s Crown, Koivumäen Kartano, Kummisetä, Musta Lammas, Kuzina Kuopio, Isä Camillo, SAKKY, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat, Kuopion Saana, Sawohouse ja ravintola Sabor House Kitchen & Bar, Puijon Torniravintola, Bierstube, Burger5, Konttiravintola Morton ja Kunnonpaikka. Lisäksi lähiruokaa juhlistavalla viikolla on tarjolla uudenlaista ohjelmaa esimerkiksi maistuvien ”Tasting Kuopio” opastettujen ruokakierrosten, paikallisten maistajaisten sekä sesongin mukaisten ruokakurssien muodossa. Kokonaisuus päivittyy  heinä-elokuussa 2020. Menut ja ohjelma 2020

* Juhlatunnelmaa turvallisesti: Seuraattehan ajankohtaisia Covid-19 ohjeistuksia ja suosituksia myös tapahtuman aikana. Muutokset tapahtumassa ovat mahdollisia. Hallitus on linjannut että yli 500 henkilön tilaisuuksissa järjestäjällä on vastuu noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ulkotapahtumia koskevien linjauksien toteuttaminen on torilla vaikeaa, joten turvallisuussyistä tapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä kadulla.

Mualiman kulinaarinen napa on nyt Pohjois-Savo

Kuopio ja Pohjois-Savo on nyt mualiman kulinaarinen napa ja alueella juhlitaan Euroopan maukkaimpia vuosia 2020-21. Teemoina ohjelmassa sekä tapahtumissa nostetaan puhdas luonto ja lähiruoka lautaselle: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin alueelle, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!

Vastuulliset ravintolahelmet: mitä ERG -tunnuksen käyttö tarkoittaa?

European Region of Gastronomy –tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka‐aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuullisuuta.

Lisätiedot

Taina Laitinen
p. +358 (0) 44 430 9922
taina.laitinen (at) proagria.fi / (at) maajakotitalousnaiset.fi
Tuottaja & Tapahtumakoordinaattori 
Producer & Event coordinator

Niina Vänttinen
p. +358 (0) 41 730 1443
niina.vanttinen (at) proagria.fi / (at) maajakotitalousnaiset.fi
Viestintä / Communications

Satoa -ruokafestivaalien 2020 suunnittelu on alkanut!

26 / marras / 2019

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia. 2020 tapahtumien suunnittelu on aloilettu ja tulevaa vuotta odotetaan jo vesi kielellä, 12.-13.6.2020 seikkaillaan  Satoa Goes Wildin johdattelemana ja 28.-29.8.2020 juhlitaan Kuopiota Satoa Kuopio Food Festivalin herkkujen kera. Ruokafestivaalit tulevat olemaan estradilla European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 -kokonaisuudessa.

Alustava ilmoittautuminen ja haku seuraavan vuoden herkullisimpiin ruokatapahtumiin on nyt auki, ilmoittaudu mukaan 13.12.2019 mennessä! Mikäli haluaisit mukaan ravintolatoimijana tai ohjelmantarjoajana vuodelle 2020 niin ota yhteyttä:

Taina Laitinen
Tuottaja
Puh. +358 (0) 44 430 9922
taina.laitinen(at)maajakotitalousnaiset.fi / taina.laitinen(at)proagria.fi

Elokuun SATOA on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä 3-6 euron arvoisia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten katumuusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä. Elokuun SATOA järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna Kuopion torin laidalla, Kauppakadulla ja Puijonkadulla.

SATOA Goes WILD villiruokafestivaali tekee Kuopion kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen, jossa mukana olevat 10 paikallista ravintolaa hemmottelevat kulttuurikulinaristeja pohjoissavolaisilla villiruokaherkuilla. SATOA Goes WILD järjestetään vuosittain Kuopion kaupunkikeskustan alueella kesäkuun toisena viikonloppuna.

Pohjois-Savo on vuosina 2020-2021 eurooppalainen gastronominen maakunta. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. ERG-tunnuksen puitteissa Pohjois-Savon ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Tunnustus on yksi askel pitkäjänteisessä aluekehitystyössä, mutta tunnustuksen avulla kiinnostus saadaan kohdistumaan Pohjois-Savoon. Kansainvälisillä markkinoilla suomalainen puhdas luonto, yötön yö, laadukkaan raaka-aineet ja jokamiehen oikeus ovat arvostettuja asioita, vaikka ne meille suomalaisille tuntuvatkin arkisilta asioilta.

Ensimmäinen SATOA Kuopio Food Festival – tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa elokuussa 2014, ja tuolloin Kuopion kaupunki palkitsi sen vuoden ilmiönä. Myöhemmin SATOA-tapahtumat on palkittu mm. yhtenä Suomen ruokamatkailun kärkituotteista sekä Finrelax-kunniamaininnalla. Tapahtumat ovat löytäneet nopeasti paikkansa osana kuopiolaisten herkkusuiden makupalettia ja kasvattavat vuosittain kävijämääriään.

SATOA 2019 menut julkaistu – tapahtumassa ennätysmäärä ravintoloita

15 / elo / 2019

SATOA Kuopio Food Festivalissa ennätysmäärä ravintoloita

SATOA Kuopio Food Festivaliin 23.-24.8. osallistuu tänä vuonna 26 eri ravintolaa. Määrä nousee aiempien vuosien 20 ravintolasta ja tapahtuma pystyykin tarjoamaan kävijöille entistäkin kattavamman otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria.

Tapahtumaan osallistuvien ravintoloiden herkullisissa annoksissa korostuvat paikalliset raaka-aineet; jokaisessa annoksessa on käytetty vähintään yhtä paikallista komponenttia. Paikalliset raaka-aineet sekä niiden tuottajat ja -jalostajat nostetaan myös menuissa valokeilaan.

Ravintoloiden menut ja aluekartta ladattavissa täällä.

Vuonna 2019 mukana on 26 ravintolaa: Biestube, B&J’s Livingroom, BowlD1ner (Burger5), Harri’s Food Factory, Thairavintola Samruai, Intro Social, Kahvila Houkutus, Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin Kanrestan ravintolat Oodi & Ofelia, King’s Crown, Hotelli IsoValkeinen, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Kylpylähotelli Rauhalahti, Lapland Hotels / Gallá Kitchen & Bar, My Ice D, Hurma, Isä Camillo, Ravintola Musta Lammas, Panza, Savon Ammattiopisto, Savon keittiömestarit, Scandic Hotels Grillsson & Bord, Street Food Bar Taikuri, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat ja Konttiravintola Morton sekä Nudist Drinks Winery.

Tapahtuman ohjelma sijoittuu eri ravintoloiden omiin toimipisteisiin alueella. Ohjelma julkaistaan tapahtuman nettisivulla tapahtumaviikon alussa.

SATOA Kuopio Food Festival johdattaa Kuopion aluetta kohti European Region of Gastronomy Kuopio 2020 -juhlavuotta.

SATOA Kuopio Food Festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Puijonkadulla ja Kauppakadulla 24.-25.8. Aukioloajat pe klo 11-21 la klo 11-20. Tapahtumassa paikalliset ravintolat myyvät 3-6 euron arvoisia annoksia. Oheisohjelmassa nostetaan esille paikallisia kulttuurialan toimijoita, artisteja ja yrittäjiä. Tapahtumassa korostuvat yhteisöllisesti toteutetut teemat sekä vastuullisuus.

SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. Tapahtumissa esillä olevat yritykset, annoksissa käytettävät raaka-aineet aina alihankintoja ja ohjelmaa myöten ovat pääosin paikallisesti toteutettuja. SATOA -ruokafestivaaliperheeseen kuuluu 2 vuosittain järjestettävää tapahtumaa; kesäkuun puolivälissä järjestettävä SATOA goes WILD ja elokuun lopulla järjestettävä SATOA Kuopio Food Festival.

Tapahtuman tuotannosta vastaa ProAgria Pohjois-Savo yhdessä Maa- ja kotitalousnaiset ry:n kanssa. Tapahtumaa tuotetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kuopion kaupungin tuella. Yhteistyössä Savon Xpress, Kuopio juhlii ja Elonkorjuujuhla.

Lisätietoja:
Tuottaja Taina Laitinen, taina.laitinen@proagria.fi, 044 430 9922

www.satoa.fi
www.tastesavo.fi
www.facebook.com/satoakuopio
www.instagram.com/satoakuopio