UUTISET

SATOA Kuopio Food Festivalia vietetään 23.-24.8.2024

30 / tammi / 2024

Haku tapahtuman ravintolatoimijaksi on avoinna!

SATOA-tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. Tämän vuoden tapahtuman ajankohdaksi on varmistunut 23.–24.8.2024. Supersuositussa katuruokatapahtumassa paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna.

Tänäkin vuonna tapahtuman teemana on lähiruoka, jonka ympärille osallistuvat ravintolat yhdessä rakentavat menunsa. Tavoitteena on, että tarjottujen annosten raaka-aineista vähintään puolet on lähellä tuotettu. Tarjonnassa pyritään myös ottamaan huomioon erilaiset asiakasryhmät, joten jokaiselle löytyy jotakin!

Haku tapahtuman ravintolatoimijaksi on parhaillaan käynnissä. Ravintolatoimijoilla on mahdollisuus ilmoittautua mukaan tapahtumaan 15.3. mennessä. Tästä linkistä pääset suoraan ilmoittautumislomakkeeseen.

SATOA Kuopio Food Festivalia vietetään Kuopion Kauppakadulla torin laidalla perjantaista lauantaihin 23.-24.8.2024. klo 11–20. Samanaikaisesti tapahtuman kanssa vietetään Elonkorjuujuhlaa Kuopion torilla. Tapahtuman tuottaa ProAgria Itä-Suomi/ Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys ry:n ja Kuopion kaupungin kanssa.

Lisätiedot: www.satoa.fi

Marja Niskanen

p. 0400 905782

marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

 

Katja Lappalainen

p. 050 3088916

katja.lappalainen@maajakotitalousnaiset.fi

Satoa Kuopio 23.-24.8.2024

30 / marras / 2023

Nyt on aika ilmoittautua vuoden 2024 SATOA -tapahtumaan!

Vuoden 2024 Satoa -tapahtuman suunnittelu on jo aloitettu. Vuonna 2014 Satoa -ruokafestivaalia vietetään 23.-24.2024 tuttuun tapaan Kuopion keskustassa Kauppakadulla. Ravintoloiden haku on auki ja ilmoittautua voi tästä linkistä.

Tapahtumaan kaivataan myös kumppaneita. Jos yritykseni haluaisi olla Satoa -tapahtuman kumppani ja saada näkyvyyttä tapahtumassa, ole yhteydessä meihin.

Luodaan taas yhdessä mahtava tapahtuma!

Heli, Katja, Kirsi, Marja ja Sanna

SATOA Kuopio kiittää!

30 / elo / 2023

Lämmin kiitos kaikille SATOA Kuopio -katuruokatapahtumassa vierailleille!
Teitä oli enemmän kuin uskalsimme toivoa! Lähes 20 000 kävijää kahden päivän aikana. Tapahtuman tulevaisuus on nyt mietintämyssyn alla ja päätöksen tueksi kaipaisimme kovasti palautetta ja kehitysehdotuksia. Risut ja ruusut voit toimittaa meille tiedoksi täyttämällä palautekyselyn, johon pääset linkistä:
Erityiskiitos Kuopion kaupunki ja Sähköasennus Sähkömestarit Oy:lle tuestanne tapahtuman järjestelyissä!

SATOA Kuopio Food Festival 2023 tarjoaa monipuolisen herkutteluvalikoiman – ravintoloiden menut on nyt julkistettu!

11 / elo / 2023

SATOA Kuopio ruokafestivaali valloittaa Kauppakadun 13 erilaisen ruokaravintolan voimin elokuun viimeisenä viikonloppuna. Ravintolat ovat nyt julkaisseet tapahtumaan myyntiin tulevat herkut ja kattaus on monipuolinen!  SATOA -tapahtumien herkuttelujen kantavana teemana on Sadonkorjuu ja paikalliset ruokatuotteet. Luvassa on jälleen kerran kattava otos pohjoissavolaista ruokakulttuuria.

 

Ravintoloiden yhteismenu on ladattavissa täältä: https://www.satoa.fi/menu/

Vaikka raaka-aineet ovat kotoiset, löytyy makuja myös kauempaa; El Barillon tarjoamat tapakset tulevat espanjalaisesta ja Sweetownin sushit ja bunsit taiwanilaisesta makumaailmasta. Kuopiolainen Ketoinen puolestaan tuo maisteltavaksi viljattomat flatterit sekä suolaisina että makeina, ja Hodarikojun Kalakukkokoira päivittää savolaisen perinneruokamme ihan uudelle tasolle. VS ravintolat, Viikinkiravintola Harald, Puijon Torniravintola, Harri’s Food Factory, Sawohouse ja Bierstube ovat kokeneita SATOA -konkareita, joiden keittiömestarit ovat taas päästäneet luovuutensa irti ja loihtineet parastaan tarjolle. Minitar -jäätelökoju takaa viilennystä jäätelödrinkeillään ja -annoksillaan kuumanakin päivänä. Mielenkiintoisia uusia ravintoloita ovat Tahkon laelle kohoava Havu Kitchen&Bar, joka saapuu antamaan ennakkomaistiaisia ruokafilosofiastaan SATOA vieraille sekä Tuovilanlahden kauniissa kylämaisemissa asusteleva Wanha Tietola, joka tuo paikallisesta mallasviljasta leivotut herkkupizzat tarjolle tapahtumaan.

SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolainen ruokafestivaali. Tapahtumissa esillä olevat yritykset ovat Pohjois-Savosta ja annoksissa käytettävät raaka-aineet ovat pääosin paikallisesti toteutettuja.

 

SATOA Kuopio Food Festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Kauppakadulla 25.-26.8. Aukioloajat pe ja la klo 11-20. Tapahtumassa paikalliset ravintolat myyvät 4-10 euron arvoisia annoksia.

Tapahtuman tuotannosta vastaa Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset. Tapahtumaa tuotetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kuopion kaupungin tuella. Yhteistyössä ovat Meidän Kuopio -tapahtuma ja Elonkorjuujuhla.

Lisätietoja:

Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Marja Niskanen                                                              Kirsi Vartia

p. 0400905782                                                               p. 0503463711

marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi                      kirsi.vartia@maajakotitalousnaiset.fi

 

 

 

SATOA Siilinjärvi -katuruokapäivän ravintolatoimijat on valittu

06 / kesä / 2023

 

SATOA Siilijärvi ruokafestivaalia vietetään Siilinjärven torilla lauantaina 5.8.2023. Annoksia saapuvat loihtimaan Ruokapalveluyritys Savoste, Ravintola Fonte, Pizzeria Adana, Leipomo-kahvila Wanha Tietola ja Siilin Mylly. Ravintolat ovat nyt aloittaneet annossuunnittelun ja kesän mittaan tarjonnasta julkaistaan maistiaisia somekanavissamme.

Paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna.Alue on avoinna klo 10-20 ja päivän mittaan on tarjolla monipuolista ohjelmaa kaikenikäisille. Lapsille on torilla aamu- ja iltapäivällä HennaSirkan muskarituokioita ja polkutraktoreilla pääsee testailemaan ajotaitojaan MTK:n radalla. Päivällä musisoivat Henna Korhonen ja Janne Vänskä viululla ja haitarilla. Ilta vietetään karaoken parissa.  Torilla voi tehdä myös ostoksia paikallisten tuottajien kojuista.

Ruokatarjonnassa pyritään ottamaan huomioon erilaiset asiakasryhmät, jotta jokaiselle löytyy jotakin. Tarjolla on erilaisia pieniä maisteluannoksia alkupaloista jälkiruokiin. Tapahtuman tarjontaan voi tutustua etukäteen seuraamalla satoa.fi ja Siilinjärven kunnan sivustoja ja sosiaalista mediaa.

 

Lisätietoja:

Kirsi Vartia MKN Itä-Suomi

kirsi.vartia(at)maajakotitalousnaiset.fi

050 346 3711

 

Pekka Turunen, Siilinjärven kunta

pekka.turunen(at)siilinjarvi.fi

044 740 1130

 

 

SATOA Kuopio Food Festival herkkukatu nousee torin laidalle jo seitsemättä kertaa!

29 / touko / 2023

SATOA-tapahtuma ilahdutti kuopiolaisia viimeksi vuonna 2019. Tänä vuonna elokuun viimeisenä viikonloppuna tapahtuma järjestetään jälleen. Supersuositussa katuruokatapahtumassa paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna.

Tänä vuonna teemana on sadonkorjuu, jonka ympärille osallistuvat ravintolat yhdessä rakentavat menunsa. Vähintään puolet annoksista on lähiruokaa, joten paikalliset elintarvikkeet tulevat tutuksi. Tarjonnassa pyritään ottamaan huomioon erilaiset asiakasryhmät, joten jokaiselle löytyy jotakin. Tarjolla on erilaisia pieniä maisteluannoksia alkupaloista jälkiruokiin. Tapahtuman tarjontaan voi tutustua etukäteen seuraamalla Satoa ja Taste Savo sivustoja.

Tapahtumassa mukana olevat ravintolat ovat 90 km säteellä Kuopiosta. Mukana tänä vuonna ovat Wanha Tietola, El Barril, Bierstube, Puijon Torniravintola, Ketoinen, VS-ravintolat, Viikinkiravintola Harald, Havu Kitchen & bar, Harry`s Food factory, Hodarikoju, Sawohouse, Sweetown ja Minitar.

SATOA Kuopio Food festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Kauppakadulla 25-26.8.2023 klo pe 11–20 ja la klo 11–20. Tapahtumassa ravintolat myyvät 5–10 euron hintaisia annoksia. SATOA ruokafestivaali on ylpeästi pohjoissavolainen ruokafestivaali, jossa ruoka-annoksiin käytetään paikallisia raaka-aineita ja

SATOA tapahtuman tuottaa ProAgria Itä-Suomi/ Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Yhteistyössä mukana Elonkorjuujuhlat ja Kuopion kaupunki.

 

Lisätietoja:

Marja Niskanen

p. 0400905782

marja.niskanen@maajakotitalousnaiset.fi

 

Kirsi Vartia

p. 0503463711

kirsi.vartia@maajakotitalousnaiset.fi

 

 

 

SATOA Siilinjärvi katuruokafestivaalia suunnitellaan elokuun alkuun

06 / huhti / 2023

SATOA-katuruokatapahtumassa paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna. Ruoka-annosten hinnat asettuvat noin 4–10 euron paikkeille, joten annoksia voi maistella useista kojuista ja samalla nauttia alueen festivaalitunnelmasta.

Päivien aikana järjestetään Siilinjärven torialueella ohjelmaa myös lapsille ja torilla voi tehdä ostoksia tuottajilta. Tavoitteena on luoda kiinnostavat puitteet kaikenikäisille kävijöille ja herkuttelun lomassa voi nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten paikallisten muusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä.

Supersuosittua SATOA ruokafestivaalia on järjestetty Kuopiossa ennen pandemiaa jo kuutena vuotena ja nyt tämä kaksipäiväinen tapahtuma pyritään järjestämään ensimmäistä kertaa myös Siilinjärvellä 4-5.8.2023. Herkuttelu alkaa perjantaina päivällä ja päättyy lauantai-iltana. Tapahtuman valmisteluista vastaa Siilinjärven kunta yhteistyössä Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.

Tapahtumaan osallistumisesta kiinnostuneille ravintola-alan toimijoille ja yhdistyksille järjestetään infotilaisuus Siilinjärven kunnantalon valtuustosalissa keskiviikkona 19.4 klo 16.30 alkaen. Ilmoittautuminen infotilaisuuteen tästä linkistä:

https://link.webropol.com/s/SatoaSiilinjarviinfo

Infotilaisuuteen on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.

 

Lisätietoja:

Kirsi Vartia MKN Itä-Suomi

kirsi.vartia(at)maajakotitalousnaiset.fi

p. 050 346 37 11

Pekka Turunen, Siilinjärven kunta

pekka.turunen(at)siilinjarvi.fi

p. 044 740 1130

 

”Tapahtuma on osa Agri Food Network -hanketta, johon odotetaan rahoituspäätöstä EAKR:sta.”

 

Ilmoittautuminen on auki vuoden 2023 tapahtumaan!

20 / maalis / 2023

SATOA KFF tapahtuma Kuopiossa 25-26.8.2023!

Nyt on aika ilmoittautua! Tee se viimeistään 14.4.2023 mennessä.
Paikkoja on rajoitettu määrä.
Ohessa 14.3. olleen palaverin muistio sekä diaesitys.

Ilmoittautumislinkki
https://link.webropol.com/s/SatoKFFilmoittaudu

Tervetuloa mukaan tekemään kuopiolaista ruokafestivaalia!

Terveisin Satoa tiimi Marja, Kirsi, Heli ja Sanna

SATOA ruokatapahtumien suunnittelu on aloitettu vuodelle 2023

02 / maalis / 2023

SATOA ruokafestivaali ilahdutti kuopiolaisia viimeksi vuonna 2019.

Supersuositussa katuruokatapahtumassa paikalliset ravintolat ja ruoka-alan toimijat myyvät pieniä ruoka-annoksia – suolaista ja makeaa – paikallisista raaka-aineista taidokkaasti valmistettuna. Herkuttelun lomassa voi nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten katumuusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä. Kaksipäiväinen tapahtuma

Tänä vuonna pohjoissavolaisilla voi olla mahdollisuus nautiskella jopa kahdesta SATOA tapahtumasta, sillä toisen SATOA –tapahtuman järjestämistä suunnitellaan Siilinjärvelle. Mikäli SATOA Siilinjärvi toteutuu, järjestetään se elokuun alussa Siilinjärven keskusta-alueella 4-5.8. Kuopion SATOA tapahtumassa taas herkutellaan elokuun viimeisenä viikonloppuna eli 25-26.8  alkaa perjantaina ja päättyy lauantai-iltana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Kunniamainintoja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisille

31 / maalis / 2022

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA


Hungry for Finland –valtakunnallinen ruokamatkailukilpailu 2021: Finaalissa 3 pohjoissavolaista herkullista helmeä.

Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on ilahtunut monipuolisesta ja tasokkaasta osallistuneiden joukosta (77 tuotetta). Kilpailun viimeiselle arviointikierrokselle karsiutui 14 finalistia, joista raati valitsee palkittavat ja kunniamaininnat. Kilpailun voittajat julkistetaan 16.9.2021 Helsingin kaupungintalolla. Kolme kisaajaa finaalisijoilla ovat Pohjois-Savosta.

 

Pohjois-Savon tarjonta kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festival, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaali ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuus, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria. Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa Euroopan ruokamaakunta-tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

”Olemme rakentaneet yhdessä alueen ruoka- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa upean kattauksen matkailijoille maistettavaksi, elettäväksi ja koettavaksi, makumatkoja Kuopion alueelle eli Pohjois-Savoon. Tästä työstä meille jo myönnettiin Euroopan gastronominen maakuntatunnustus vuosille 2020 ja 2021. Tämä valtakunnallinen ruokamatkailukilpailun finaalipaikka on hyvä jatko sille. Kuten kansainvälinen asiantuntijajury totesi tutustuttuaan gastronomiasisältöihimme: ruokamatkailutuotteittenne taso on upea helmi, nyt on aika kertoa siitä muillekin! Koko kattaus on nähtävillä esimerkiksi tastesavo.fi -sivustolla.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

SATOA -festivaalit toteutettiin vuosina 2015 – 2018 RuokaSavo-hankkeen voimin. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena oli tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä. SATOA  järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja Kuopion kaupunki palkitsi sen tuolloin myös vuoden ilmiönä. Vuonna 2017 Visit Finland ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu nosti tapahtuman yhdeksi Suomen neljästätoista ruokamatkailun kärkituotteesta.

”Tapahtumien järjestäjille korona on tuonut paljon haasteita, ja on todella ilahduttavaa kuulla finaalipaikasta! Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan Pohjois-Savon kattaukseen elokuussa Satoa-ruokafestivaaleille ja kokemaan tunnustetusti koko Euroopan maukkainta maakuntaa kaikkien aistien kautta. Iloinen ruokafestivaali on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla Elonkorjuujuhlan ohjelmasta. Tapahtumassa mukana olevat upeat ravintolat tarjoavat ruokafestivaalin ajan laadukkaita annoksia, joiden valmistamisessa on hyödynnetty pohjoissavolaisia raaka-aineita.”-Taina Laitinen, tuottaja Satoa-festivaalit, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / Pro Agria.

Laajennettu illallinen, Ravintolamestarit Oy, Kuopio, tuote kehitteillä. Laajennetulla illallisella paikallinen luonto ja raaka-aineet yhdistetään hyödyntäen virtuaalitodellisuutta. Ruoka ja luonto koetaan erityisellä tavalla, kaikki aistit sekoittaen. Illallinen on jotain aivan uutta, tulevaisuus tässä päivässä, ja siinä hyödynnetään pelimaailmasta tuttua immersiivisyyttä. Illallinen on vahvasti visuaalinen kokemus, mutta siihen sisältyvät olennaisena myös ruoasta ja luonnosta kertovat tarinat, jotka on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen.

Halusimme luoda aivan uudenlaisen, elämyksellisen tuotteen jossa paikallinen luonto, vuodenajat ja raaka-aineet koetaan kokonaisvaltaisesti  virtuaalilasien, äänimaailman, tuoksujen ja makujen avulla. Vieraamme pääsevät virtuaalisesti toiseen paikkaan ja aikaan kokemaan ravintolaillallinen toisessa todellisuudessa. Illallisella käytetään virtuaalilaseja, joihin on kuvattu ja kuvataan 360 asteen videokuvaa neljänä eri vuodenaikana. Virtuaalisuuden avulla asiakkaat voivat kokea minkä tahansa vuodenajan paikasta ja ajasta riippumatta. Ympäröivän luonnon raaka-aineet nautitaan sesongin mukaisesti illallisen yhteydessä.” -Eeva Mertanen, alueen virallinen ERG-ruokalähettiläs, Ravintolamestareiden toimitusjohtaja.

 

Gastrojuna/Gastrotrain, GreenEscape Oy, Lapinlahti, tuote kehitteillä. Gastrojuna on ainutlaatuinen Slow Travel -kokemusmatkailukonsepti, joka yhdistää gastronomian, kulttuurin ja luontoarvot. Siinä yhdistyvät tunnelmallinen junamatka höyryveturilla elämyksellisiin ruokailuhetkiin ja kulttuuritapahtumiin. Tavoitteena on kehittää lyhytketjuisia ruoka-, ravintola- ja matkailuverkostoja. Matkailutuote kohdennetaan niin kotimaisille kuin kansainvälisille matkailijoille.

”Gastronomia on aina kiinteä osa ihmisiä ja paikallista kulttuuria – ja tämän yritämme saavuttaa Gastrojunassa! Tarjoamalla innovatiivisia paikallisia ruokakokemuksia ja yhdistämällä ne tarinoihin maanviljelijöistä, kalastajista ja huippuyrittäjistä, kokeista, paikallisista taiteilijoista, käsityöläisistä ja festivaaleista ne muodostuvat ainutlaatuisiksi matkailukokemuksiksi. Ja kaikki tämä samalla, kun matkustat hitaasti vanhalla höyryjunalla ainutlaatuisiin Suomen kohteisiin!” – Parvathy Venugopal, toimitusjohtaja, GreenEscape.

Lisätietoja

ERG Juhlavuosi-hanke Pohjois-Savon brändääminen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi ruokamaakunnaksi – Taste Savo | Ruokakulttuuria Kuopion alueella Niina Vänttinen, Viestintäasiantuntija & ERG Juhlavuosi hankepäällikkö   niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi
Eeva Mertanen: eeva.mertanen@ravintolamestarit.net Parvathy Venugopal parvathy@greenescape.fi