Satoa-ruokafestivaali elokuussa 2021

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA

Satoa-ruokafestivaali juhlii pohjoissavolaista lähiruokaa ja luonnonantimia elokuussa 2021

SATOA Goes WILD -festivaalin tuottaja Itä-Suomen ProAgria / MKN Itä-Suomi on vastuullisena toimijana seurannut aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä sekä valtioneuvoston ja viranomaisten tiedotusta liittyen matkustus- ja kokoontumisrajoituksiin. Vaikka tilanne alkaa jo näyttää hieman valoisammalta, on johtoryhmämme tämän kaiken epävarmuuden keskellä tehnyt huhtikuussa päätöksen perua SATOA Goes Wild -tapahtuman kesäkuulta.

Kuopion torin läheisyydessä pidettävän SATOA Kuopio Food Festivalin 27.-28.8.2021 toteutuksen suunnittelu jatkuu tällä hetkellä normaalisti, ja tapahtumasta tullaan tiedottamaan lisää lähiaikoina. Tapahtumaan voivat hakea mukaan pohjoissavolaiset ravintolat ja toimijat, jotka sitoutuvat käyttämään annoksissaan paikallisia lähiraaka-aineita. Festivaali myös kokee uudistuksia European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 Juhlavuoden puitteissa.

Ilmoittautumislinkki ravintoloille: https://link.webropolsurveys.com/S/65E18A6217523E11

Vaikka korona kurittaakin tapahtumia, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. Koronapandemian myötä keskitytään vahvasti tulevaan esimerkiksi kehitystyön kautta, ja hankkeessa uudistetaan monipuolisesti alueen tapahtumia yhdessä Kuopion oman kansainvälisen osaajan ja menestyjän Fantasia Works Oy:n kanssa. Yritys on rakentanut teemapuistoja, tiedekeskuksia ja vierailukohteita yli 18 vuoden ajan ”Mualiman navalta” Malesiaan. Kokemuslistalla koreilevat mm. Mattel Play!, Angry Birds, Linnanmäki, Muumimaailma sekä Korvatunturin Joulupukin paja. Tavoitteena on sparrata Pohjois-Savon upeista tapahtumista entistäkin loistavampia, houkuttelevimpia sekä kaikin aistein koettavia elämyksiä.

”On tärkeää, että alueen jokainen tapahtuma löytää oman identiteettinsä ja myös visuaalisesti näyttää siltä mitä lupaa. Olemme mielestäni löytäneet yhdessä uusia hauskoja ja tehokkaita lavastusideoita, jotta tapahtumista jäisi mieleen jokin muistettava ja tunnistettava elementti, josta on mukava kertoa kavereillekin” – Jere Ruotsalainen, Fantasia Worksin toimitusjohtaja.

Sparraukseen osallistuvat Suonenjoen Mansikkakarnevaalit, Varkauden Sampea ja Samppanjaa, Iisalmen Oluset, Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat ja Kuopion SATOA -tapahtumat, joiden lähiruokakonsepti tuo villiruoan metsästä ja satokauden maut tutuiksi herkullisilla kaupunkifestivaaleilla. Lisäksi kehitystyötä tehdään hankkeessa Kuopion Kalaryssäyksen, Louhenkatupäivien, tulevan Kuopion Joulutorin sekä esimerkiksi Pestuumarkkinoiden kanssa.

”Aluesparraus antanut ajatuksia ja ideointia tapahtuman lopputoteutukseen. Lisäksi se on osaltaan kirkastanut hahmotelmaa siitä, mihin suuntaan asioita tapahtumassa kannattaisi viedä. Suunnittelemme toteutusta koko ajan eteenpäin, toki seuraten vallitsevan tilanteen kehittymistä kesän yli.” – Sampea ja Samppanjaa, Henrik Kosonen.

”Toivomme tulevan kesän olevan valoisampi kaiken suhteen, toki teemme suunnitelmia joustavasti myös pidemmälle aikavälille. Todella positiivista on ollut se, että tapahtumien tekijät ovat inspiroituneet miettimään tapahtumien uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa: miten alueesta saa viihtyisämmän, kuinka hyödyntää enemmän paikallisia tuotteita ja palveluita sekä kuinka kaivaa tapahtumien keskiössä olevat herkulliset timantit esille – vuoden mittainen ajatustauko on antanut virtaa miettiä uusia tuulia.” – Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi ja SATOA-tapahtumien tuottaja, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella www.tastesavo.fi

Kuopion alue ja Pohjois-Savon maakunta on saanut ensimmäisenä alueena Suomessa European Region of Gastronomy -tunnustuksen, jota voidaan verrata kulttuuripääkaupunki -titteliin. ERG-tunnustus kehittää myös monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä sekä painottaa vastuullisuutta. Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Matkailijalle aarreaitta tarjoaa aitoa savolaista gastronomiaa ja uudenlaisia elämyksiä ERG Juhlavuoden kokonaisuudessa.

www.tastesavo.fi & www.kuopiotahko.fi/teemat/european-region-of-gastronomy-kuopio

”Tavoitteena ERG Juhlavuoden puitteissa on luoda alueelle vastuullisesti toteutettuja toimintamalleja ja tapahtumia, jotka jäävät elämään pitkälle tulevaisuuteen. Kaikki yllä mainitut tapahtumat ovatkin erinomaisen hyviä esimerkkejä tästä ajatuksesta. Kumppanit sitoutuvat hankekokonaisuuteen mukaan lähtiessään kehittämään toimintaansa vastuullisesti omista lähtökohdistaan. Autamme mukana olevia tapahtumia ottamaan huomioon ympäristönäkökulmien lisäksi myös sen, miten paikallisia palveluja voi hyödyntää ja miten lähiruuan osuutta ruokapalveluissa voi nostaa.” -Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, Itä-Suomen ProAgria & Maa- ja Kotitalousnaiset.

Tapahtumien kehityksen lisäksi yritysten tiiviin yhteistyön tuloksena on syntynyt uusia ruokamatkailutuotteita, joista pääsevät nauttimaan niin yksittäiset matkailijat kuin suuremmatkin seurueet. Kehitystyön, uusien ruokamatkailtuotteiden ja vastuullisen toiminnan lisäksi Kuopion alue ja ERG Juhlavuosin ohjelma tarjoaa monipuolisia, mukavia ja maukkaita hetkiä alueella. Asiasta voi vakuuttua lukemalla lisää: www.tastesavo.fi

Lisätietoja:

Niina Vänttinen, ERG Juhlavuosi viestintä, niina.vanttinen@maajakotitalousnaiset.fi, 041 730 1443

Taina Laitinen, ERG Juhlavuosi tuottaja, taina.laitinen@maajakotitalousnaiset.fi, 044 430 9922

Ilona Sares, ERG Juhlavuosi hankepäällikkö, ilona.sares@maajakotitalousnaiset.fi, 043 825 1216

ERG Mediapankki: https://www.dropbox.com/sh/0zqu34qz53tb0mu/AAD5HbOP-64urkBBeJzyEXnFa?dl=0 https://youtube.com/playlist?list=PLm5DI0Yvfc_52ihYwN6Linx4kahpFhi-h
Sampea ja samppanjaa: https://www.dropbox.com/sh/ueyor4a4hey4m2x/AAD_-LVXB7Lp-Yxqfaafi2GBa?dl=0
Satoa Kuopio Food Festival: https://www.dropbox.com/sh/pmov31o69suvzgy/AABDVcb_PGgiokEuVtqoptkla?dl=0