UUTISET

UUTINEN / SAVON SANOMAT

24 / maalis / 2016

Kuopio saa uuden matkailuvaltin. ProAgria Pohjois-Savo järjestää uuden ruokatapahtuman Satoa goes wild ensi kesäkuussa yhteistyössä festivaalin Kuopio Tanssii ja Soi kanssa. Ohjatun ruokakävelyn avulla esitellään ja tarjotaan kymmenkunnan Kuopion ravintolan ja kahvilan herkkuja paikallisille ja vieraille.

Hankepäällikkö Helena Lehtoaro ProAgria Pohjois-Savosta sanoo, että tapahtuma on syksyisen Kauppakadun Satoa Kuopio Food Festivalin villi pikkusisko, jonka tuottaa hanke RuokaSavo. – Festivaali esittelee kuopiolaista ravintola- ja kahvilaelämää, kaupunkia, villiruokaa sekä pohjoissavolaista kulttuuria. Tarkoitus on kehittää pysyvä malli, hän kertoi torstaina. Olennainen merkitys on kuvataiteilija Katri Suonion tekemällä kartalla Kuopion keskustasta. Kartta johdattelee kuluttajia keskustakiertueella ravintoloiden ja kahviloiden muodostamien rastien avulla. Se tulee myyntiin toukokuussa.

ProAgria Pohjois-Savon tuottaja-tiedottaja Jarkko Kääriäinen selvittää, että matkalla pysähdytään reitille rakennetuissa karttapisteissä, jotka voivat sijaita terassilla, satamassa, puistossa tai torilla. – Samalla nautitaan mukana olevien yritysten tarjoamista makupaloista. Ravintolaan astuessaan tai seuraavaan pisteeseen suunnistaessaan voi kohdata odottamattomia musiikkiesityksiä tai joutua osaksi taide-esitystä. Tapahtuman ulkoisen ilmeen luo mainostoimisto Wändin yrittäjä Niina Vänttinen.

Mukana ovat esimerkiksi Musta Lammas, Isä Camillo, Intro, Kummisetä, VS Ravintolat, Savo, Leijona Catering sekä kahvilat Salacavala ja Houkutus. Osallistujat maksavat osallistumismaksun. Lisäksi käytössä on hankerahaa. Isä Camillon ravintolapäällikkö Niina Huttunen ja keittiömestari Sami Kinnunen pohtivat jo annoksia. Mielessä on muun muassa hyvä pihviliha yhtenä raaka-aineena. Intron keittiömestari Juha Lunden tietää, mitä tekee. – Annos on helppo päätös. Käytettävissä on paljon paikallisia raaka-aineita.

Tanssiviikon esiintyjien kotimaista voi ottaa vinkkejä, hän aprikoi. Intron ravintolapäällikkö Laura Lybeck kertoo, että sekä Introlle että Salacavalalle oli helppo päätös osallistua. – Tämä tuo uusia asiakkaita ja helpottaa markkinointia, hän perustelee. Mustan Lampaan ravintolapäällikkö Kata Schecter pitää tapahtumaa tervetulleena. Samoin Kummisedän vuoromestari Jere Hyttinen ja vuoropäällikkö Sanni Karppinen. Ravintola Savon hallituksen puheenjohtaja Tapani Vuori painottaa paikallisuutta. – Pyrimme tekemään savolaista ruokaa paikallisista raaka-aineista, hän mainitsee.

Julkaistu: Savon Sanomat 24.3.2016, Kari Manninen

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Uusi-ruokatapah…

UUTINEN / YLE

24 / maalis / 2016

Uusi tapahtuma yhdistää paikalliset maut ja kaupunkikulttuurin – ”Elokuisen Satoa-festivaalin villi pikkusisko”

Uusi SATOA goes WILD -ruokafestivaali järjestetään Kuopiossa ensimmäistä kertaa kesäkuussa. Tavoitteena tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta, visioi tapahtuman tiedottaja-tuottaja Jarkko Kääriäinen.

Kesäkuussa järjestettävän SATOA goes WILD -tapahtuman ajatuksena on tuoda esille pohjoissavolaisia ravintoloita, puhtaita makuja ja kuopiolaista kaupunkikulttuuria esille kokonaan uudella tavalla. – Wildissa on semmoinen villi twisti eli siinä missä loppukesästä järjestettävässä Satoa Kuopio Food Festivalissa ravintolat tulevat Kauppakadulle, niin me viemme asiakkaat ravintoloiden ovelle, kuvailee tapahtuman tuottaja-tiedottaja Jarkko Kääriäinen.

Ruokafestivaalin järjestävä ProAgria Pohjois-Savo on myös kahtena edellisenä vuotena elokuun lopussa pidetyn Satoa-festivaalin takana. Se on Kääriäisen mukaan jo vakiinnuttanut paikkansa. – Halusimme järjestää samankaltaisen ruokafestivaalin alkukesään ja puhummekin leikkisästi villistä pikkusiskosta, nauraa Kääriäinen. Hän myös muistuttaa, että Kuopio tanssii ja soi on hyödyntämätön voimavara ruokatapahtuman järjestämiseen, ja sen kylkeen nähtiin järkeväksi iskeä. – Silloin on liikkeellä paljon ulkomaalaisia vieraita ja turisteja, perustelee Kääriäinen. Yhteistyötä luovien alojen toimijoiden kanssa Uutta ruokafestivaalia järjestetään yhteistyössä luovien alojen toimijoiden kanssa.

Tapahtumaan luodun ruokareitin kautta pyritään Kääriäisen mukaan tuomaan tutuksi kuopiolaista kaunista arkkitehtuuria kuten rännikatuja. – Reitin varrella on ruoan lisäksi erilaisia kulttuurisia yllätyksiä luvassa. Ruoan osalta ravintolat tarjoavat muun muassa ruokaa järvikalasta, sienistä ja marjoista. Kääriäinen näkee pohjoissavolaisessa lähiruoassa runsaasti potentiaalia. Myös esimerkiksi kuopiolaista ravintolakattausta hän pitää laajana ja huipputasoisena.  Lähes 200 lähiruoan pientuottajaa antaa uskomattomat mahdollisuudet asian kehittämiseen ja kuuluttamiseen maailmalle.  – Jarkko Kääriäinen

– Lähes 200 lähiruoan pientuottajaa antaa uskomattomat mahdollisuudet asian kehittämiseen ja kuuluttamiseen maailmalle. Tavoitteena olisikin tehdä Pohjois-Savosta tulevaisuudessa tunnettu ruokamaakunta, visioi Kääriäinen. Paikallisruoan arvostus nousussa Elokuun lopussa järjestettävässä loppukesän satoa esiin tuovassa Satoa-tapahtumassa myytiin viime syksynä yli 44 000 ruoka-annosta ja mukana oli yli 20 ravintolaa.  – Myytyjen annosten määrä kertoo muun muassa siitä, että omaa paikallisruokaa arvostetaan ja purkkitavaralle ei niin paljon ole kysyntää. Nyt halutaan maistella puhtaita ruokia ja makuja, pohtii Kääriäinen. Hän kertoo, että kesäkuussa järjestettävä uusi ruokafestivaali on jo nyt herättänyt yrittäjien kiinnostuksen ja tulijoita olisi enemmän kuin pystytään ottamaan.

Julkaistu YLE verkkosivu 24.3.2016

http://yle.fi/uutiset/uusi_tapahtuma_yhdistaa_paik…

KESÄKUUSSA KUOPIO TANSSII, SOI JA SYÖ!

23 / maalis / 2016

KESÄKUUSSA KUOPIO TANSSII, SOI JA SYÖ – UUSI RUOKATAPAHTUMA KUOPION KESÄÄN!

Kuopiossa järjestetään 17.- 18.6.2016 uusi SATOA goes WILD -ruokatapahtuma. Kesän satokauden avaava uudenlainen ruokafestivaali nostaa lautaselle kuopiolaista ravintola- ja kahvilakulttuuria, kaupunkimaisemaa, villiruokaa sekä pohjoissavolaisen kulttuurielämän sen kaikessa monimuotoisuudessaan.

Kesäkuussa nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä SATOA goes WILD on syksyisen SATOA Kuopio Food Festivalin villi pikkusisko. SATOA Kuopio Food Festivalissa ravintolat saapuvat Kauppakadulle maistiaisannosten kanssa, mutta SATOA goes Wild tuo kuopiolaiset ravintolat ja kahvilat kuluttajille tutuksi myös ”telttaa syvemmältä”.

Tapahtuman keskiössä on kuvataiteilija Katri Suonion maalaama taideteos Kuopion keskusta-alueesta.  Kartta johdattelee kuluttajat Kuopion keskusta-alueen läpi maukkaiden maisteluannosten ja kauniin kuopiolaisen kaupunkimaiseman lomassa. Matkan aikana pysähdytään reitin varrelle rakennetuissa karttapisteissä, jotka voivat sijaita ravintolan terassilla, satamassa, puistossa tai torilla – ja nautitaan mukana olevien yritysten tarjoamista makupaloista.  Reitillä sijaitsevat yllätykset tuovat piristysruiskeita ruoan nauttimisen oheen, kun ravintolaan astuessa tai seuraavaan pisteeseen suunnistaessa voi kohdata odottamattomia musiikkiesityksiä tai joutua osaksi taideperformanssia.

SATOA goes WILD -tapahtumaan mukaan ovat jo ilmoittautuneet mm. Musta Lammas, Isä Camillo, Intro, Kummisetä, VS ravintolat, Savo, Leijona Catering sekä kahvilat Salacavala ja Houkutus.  Tavoitteena on rakentaa toukokuuhun mennessä tapahtumakokonaisuus, joka muodostaa monipuolisen kattauksen savolaisesta kulttuurielämästä ja villiruoka-teemalla valmistetuista leivoksista, pääruoista, jälkiruoista ja juomista.

Lopullinen kartta tulee myyntiin viikolla 20. Tapahtuman kehittymistä voi seurata internetissä osoitteesta www.satoa.fi tai Facebookista /satoakuopiofoodfestival    Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin kanssa.  SATOA goes WILD -festivaalin tuottaa ProAgria Pohjois-Savo ry / RuokaSavo-hanke.

Lisätietoja:   Jarkko Kääriäinen tuottaja-tiedottaja ProAgria Pohjois-Savo ry p. 043 8267 690 jarkko.kaariainen@proagria.fi

SATOA Kuopio Food Festival

02 / helmi / 2016

SATOA Kuopio Food Festival -tapahtuman tiedottamisesta ja tuottamisesta vastaa 4.1.2016 alkaen Jarkko Kääriäinen / ProAgria Pohjois-Savo ry. Yhteystiedot: jarkko.kaariainen at proagria.fi / p. 043 8267 690

SATOA Kuopio Food Festival

02 / helmi / 2016

SATOA Kuopio Food Festival -tapahtuman tiedottamisesta ja tuottamisesta vastaa 4.1.2016 alkaen Jarkko Kääriäinen / ProAgria Pohjois-Savo ry. Yhteystiedot: jarkko.kaariainen at proagria.fi / p. 043 8267 690