UUTISET

SATOA juhlitaan 2020 koko viikko

01 / kesä / 2020

Perinteinen SATOA -ruokafestivaali järjestetään vuonna 2020 väljemmin*. Toritapahtuman sijaaan ohjelma sekä lähiruokajuhla jalkautuu ravintoloihin ja European Region of Gastronomy Kuopio 2020 – 2021 kumppaniyritysten toimipisteisiin eri puolilla kaupunkia ja maakuntaa.

SATOA FOOD FESTIVAL WEEK 22.­ – 30.8.2020

Satoa -ruokafestivaali juhlitaan tänä vuonna koko viikon mittaisena. Poikkeuksellisesti festivaali rantautuu mukana oleviin ravintoloihin perinteisen katuruokafestivaalin sijaan* vieden makumatkailijat retkelle pohjoissavolaisen lähiruoan lähteille. Tapahtumakokonaisuus juhlistaa European Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-21 teemaviikkoa nostaen lautasille satokauden makuja ja elonkorjuun aarteita.

RUOKAFESTIVAALIN RAVINTOLAT & OHJELMA

Ensipuraisut: Festivaali tarjoilee kattavan otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria. Mukana 2020 ovat: Houkutus, Kings’s Crown, Koivumäen Kartano, Kummisetä, Musta Lammas, Kuzina Kuopio, Isä Camillo, SAKKY, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat, Kuopion Saana, Sawohouse ja ravintola Sabor House Kitchen & Bar, Puijon Torniravintola, Bierstube, Burger5, Konttiravintola Morton ja Kunnonpaikka. Lisäksi lähiruokaa juhlistavalla viikolla on tarjolla uudenlaista ohjelmaa esimerkiksi maistuvien ”Tasting Kuopio” opastettujen ruokakierrosten, paikallisten maistajaisten sekä sesongin mukaisten ruokakurssien muodossa. Kokonaisuus päivittyy  heinä-elokuussa 2020. Menut ja ohjelma 2020

* Juhlatunnelmaa turvallisesti: Seuraattehan ajankohtaisia Covid-19 ohjeistuksia ja suosituksia myös tapahtuman aikana. Muutokset tapahtumassa ovat mahdollisia. Hallitus on linjannut että yli 500 henkilön tilaisuuksissa järjestäjällä on vastuu noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeita koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Ulkotapahtumia koskevien linjauksien toteuttaminen on torilla vaikeaa, joten turvallisuussyistä tapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä kadulla.

Mualiman kulinaarinen napa on nyt Pohjois-Savo

Kuopio ja Pohjois-Savo on nyt mualiman kulinaarinen napa ja alueella juhlitaan Euroopan maukkaimpia vuosia 2020-21. Teemoina ohjelmassa sekä tapahtumissa nostetaan puhdas luonto ja lähiruoka lautaselle: herkullinen horta, makea kesä, satokauden maut ja ensiluokkaiset luonnonantimet. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin alueelle, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!

Vastuulliset ravintolahelmet: mitä ERG -tunnuksen käyttö tarkoittaa?

European Region of Gastronomy –tunnus viestii vastuullisista tuotteista tai palveluista, joiden tuotannossa painotetaan laatua, luotettavuutta ja paikallisten raaka‐aineiden käyttöä. Tunnuksen käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa Pohjois-Savon alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuullisuuta.

Lisätiedot

Taina Laitinen
p. +358 (0) 44 430 9922
taina.laitinen (at) proagria.fi / (at) maajakotitalousnaiset.fi
Tuottaja & Tapahtumakoordinaattori 
Producer & Event coordinator

Niina Vänttinen
p. +358 (0) 41 730 1443
niina.vanttinen (at) proagria.fi / (at) maajakotitalousnaiset.fi
Viestintä / Communications

Satoa -ruokafestivaalien 2020 suunnittelu on alkanut!

26 / marras / 2019

SATOA – tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia paikallisten makujen juhlia, joissa maistellaan pääosin paikallisista raaka-aineista paikallisten yrittäjien valmistamia satokauden ruoka-annoksia. 2020 tapahtumien suunnittelu on aloilettu ja tulevaa vuotta odotetaan jo vesi kielellä, 12.-13.6.2020 seikkaillaan  Satoa Goes Wildin johdattelemana ja 28.-29.8.2020 juhlitaan Kuopiota Satoa Kuopio Food Festivalin herkkujen kera. Ruokafestivaalit tulevat olemaan estradilla European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 -kokonaisuudessa.

Alustava ilmoittautuminen ja haku seuraavan vuoden herkullisimpiin ruokatapahtumiin on nyt auki, ilmoittaudu mukaan 13.12.2019 mennessä! Mikäli haluaisit mukaan ravintolatoimijana tai ohjelmantarjoajana vuodelle 2020 niin ota yhteyttä:

Taina Laitinen
Tuottaja
Puh. +358 (0) 44 430 9922
taina.laitinen(at)maajakotitalousnaiset.fi / taina.laitinen(at)proagria.fi

Elokuun SATOA on paikallisten makujen juhla, jossa voi ostaa ja maistaa pieniä 3-6 euron arvoisia ruoka-annoksia katuruokakulttuurin hengessä ja nauttia samalla tapahtuman ohjelmasta kuten katumuusikoiden ja -taiteilijoiden esityksistä. Elokuun SATOA järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna Kuopion torin laidalla, Kauppakadulla ja Puijonkadulla.

SATOA Goes WILD villiruokafestivaali tekee Kuopion kaupunkikeskustasta yhden viikonlopun ajaksi suuren ruokafestivaalialueen, jossa mukana olevat 10 paikallista ravintolaa hemmottelevat kulttuurikulinaristeja pohjoissavolaisilla villiruokaherkuilla. SATOA Goes WILD järjestetään vuosittain Kuopion kaupunkikeskustan alueella kesäkuun toisena viikonloppuna.

Pohjois-Savo on vuosina 2020-2021 eurooppalainen gastronominen maakunta. European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. ERG-tunnuksen puitteissa Pohjois-Savon ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Tunnustus on yksi askel pitkäjänteisessä aluekehitystyössä, mutta tunnustuksen avulla kiinnostus saadaan kohdistumaan Pohjois-Savoon. Kansainvälisillä markkinoilla suomalainen puhdas luonto, yötön yö, laadukkaan raaka-aineet ja jokamiehen oikeus ovat arvostettuja asioita, vaikka ne meille suomalaisille tuntuvatkin arkisilta asioilta.

Ensimmäinen SATOA Kuopio Food Festival – tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa elokuussa 2014, ja tuolloin Kuopion kaupunki palkitsi sen vuoden ilmiönä. Myöhemmin SATOA-tapahtumat on palkittu mm. yhtenä Suomen ruokamatkailun kärkituotteista sekä Finrelax-kunniamaininnalla. Tapahtumat ovat löytäneet nopeasti paikkansa osana kuopiolaisten herkkusuiden makupalettia ja kasvattavat vuosittain kävijämääriään.

SATOA 2019 menut julkaistu – tapahtumassa ennätysmäärä ravintoloita

15 / elo / 2019

SATOA Kuopio Food Festivalissa ennätysmäärä ravintoloita

SATOA Kuopio Food Festivaliin 23.-24.8. osallistuu tänä vuonna 26 eri ravintolaa. Määrä nousee aiempien vuosien 20 ravintolasta ja tapahtuma pystyykin tarjoamaan kävijöille entistäkin kattavamman otoksen pohjoissavolaista ravintolakulttuuria.

Tapahtumaan osallistuvien ravintoloiden herkullisissa annoksissa korostuvat paikalliset raaka-aineet; jokaisessa annoksessa on käytetty vähintään yhtä paikallista komponenttia. Paikalliset raaka-aineet sekä niiden tuottajat ja -jalostajat nostetaan myös menuissa valokeilaan.

Ravintoloiden menut ja aluekartta ladattavissa täällä.

Vuonna 2019 mukana on 26 ravintolaa: Biestube, B&J’s Livingroom, BowlD1ner (Burger5), Harri’s Food Factory, Thairavintola Samruai, Intro Social, Kahvila Houkutus, Musiikkikeskuksen ja kaupunginteatterin Kanrestan ravintolat Oodi & Ofelia, King’s Crown, Hotelli IsoValkeinen, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Kylpylähotelli Rauhalahti, Lapland Hotels / Gallá Kitchen & Bar, My Ice D, Hurma, Isä Camillo, Ravintola Musta Lammas, Panza, Savon Ammattiopisto, Savon keittiömestarit, Scandic Hotels Grillsson & Bord, Street Food Bar Taikuri, Viikinkiravintola Harald, VS Ravintolat ja Konttiravintola Morton sekä Nudist Drinks Winery.

Tapahtuman ohjelma sijoittuu eri ravintoloiden omiin toimipisteisiin alueella. Ohjelma julkaistaan tapahtuman nettisivulla tapahtumaviikon alussa.

SATOA Kuopio Food Festival johdattaa Kuopion aluetta kohti European Region of Gastronomy Kuopio 2020 -juhlavuotta.

SATOA Kuopio Food Festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Puijonkadulla ja Kauppakadulla 24.-25.8. Aukioloajat pe klo 11-21 la klo 11-20. Tapahtumassa paikalliset ravintolat myyvät 3-6 euron arvoisia annoksia. Oheisohjelmassa nostetaan esille paikallisia kulttuurialan toimijoita, artisteja ja yrittäjiä. Tapahtumassa korostuvat yhteisöllisesti toteutetut teemat sekä vastuullisuus.

SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. Tapahtumissa esillä olevat yritykset, annoksissa käytettävät raaka-aineet aina alihankintoja ja ohjelmaa myöten ovat pääosin paikallisesti toteutettuja. SATOA -ruokafestivaaliperheeseen kuuluu 2 vuosittain järjestettävää tapahtumaa; kesäkuun puolivälissä järjestettävä SATOA goes WILD ja elokuun lopulla järjestettävä SATOA Kuopio Food Festival.

Tapahtuman tuotannosta vastaa ProAgria Pohjois-Savo yhdessä Maa- ja kotitalousnaiset ry:n kanssa. Tapahtumaa tuotetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Kuopion kaupungin tuella. Yhteistyössä Savon Xpress, Kuopio juhlii ja Elonkorjuujuhla.

Lisätietoja:
Tuottaja Taina Laitinen, taina.laitinen@proagria.fi, 044 430 9922

www.satoa.fi
www.tastesavo.fi
www.facebook.com/satoakuopio
www.instagram.com/satoakuopio

SATOA GOES WILD 2019 OHJELMA

05 / kesä / 2019

SATOA Goes WILD 14. – 15.6. Ravintolat, Annokset ja Ohjelma

Pohjoissavolaisen villiruokafestarin SATOA Goes WILDin kattaus on valmis!

Kuopion keskusta-alueelle 10 ravintolan, yhteistyökumppaneiden ja oheisohjelman voimin 14. – 15.6. levittäytyvä villiruokafestivaali SATOA Goes WILD toivottaa foodiet ja muut hyvästä pohjoissavolaisesta ruoasta kiinnostuneet tervetulleeksi herkuttelemaan paikallisilla villiruokaherkuilla.

Kesän 2019 SATOA Goes WILD ravintolat ovat jälleen kerran kehittäneet festivaalikävijöille herkullisen villiruokamenun. Ravintola Isä Camillo tarjoaa festivaalipassilla Nokkospannukakkua, porkkanaa ja voikukkagremolataa, Ravintola Musta Lammas Pihasaunio-Eskimojäätelöä Ravintola Bierstube Horsmakeittoa ja nokkosnäkkäriä, VS Ravintolat Säyne brandadea ja koivupestoa, Ravintola Kummisetä Possukroketin, isomaksaruohoa ja villiyrttikreemiä, Kahvila Houkutus Luomujäde-pitsiburgereita kolmella eri villiyrttijäätelöllä, Ravintola Gastrobar B/P Haukea, savustettua hauen mätiä, nokkosta ja koivua, Lapland Hotels Kuopion Galla Kitchen & Bar Porotartaria, pikkelöityä kuusenkerkkää ja sieniä, Ravintola Hygge Bro Villiyrttismoothie forest-pinchon kera ja Kahvila Kaneli Mokkasuklaata marjoilla ja villiyrteillä. Kaikista annoksista vähintään 50% on paikallisia raaka-aineita.

Festivaalin pääsylippuna toimiva festivaalipassi on voimassa pe 14.6. ja la 15.6. ja annokset voi nauttia vapaassa järjestyksessä ja omassa tahdissa kahden päivän aikana. Ennakkolippuja on myynnissä osoitteessa lippu.fi ja ennakkolippu tulee vaihtaa festivaalipassiin Kuopiossa European Region of Gastronomy -toimistolla osoitteessa Puijonkatu 14. Festivaalipasseja voi myös ostaa suoraan Kuopion European Region of Gastronomy -toimistolta (43€/festivaalipassi). Ennakkolippujen vaihto ja festivaalipassien myynti osoitteessa Puijonkatu 14 on avoinna ma 10.6. – to 13.6. klo 9 – 15, pe 14.6. klo 12 – 20 ja la 15.6. klo 12 – 18.

SATOA Goes WILDin festivaalipassilla pääsee käsiksi myös oheisohjelmaan. Tänä vuonna ohjelmassa mukana mm. Tanssiteatteri Minimin tanssiesitys Kopteri, nälkäfolktrubaduuri Jukka Kervinen ja tietenkin festaripassilla voi tulla mukaan villiyrttityöpajaan.

SATOA GOES WILD 2019 OHJELMA

PERJANTAI 14.6.2019

10.00 – 16.00   Bene Statera!®- Hyvän Olon Teltta Kuopion Torilla, Veljmiespatsaan vieressä. Tarjolla 15 ja 30 min jäsenkorjaushoitoja esim. niska-  hartiaseudulle, käsille tai jaloille hoitopöydällä vaatteet päällä pötkötellen (15min/15€ ja 30min/30€).

16.00 – 20.00   DJ RR Isä Camillon Patiolla

15.00  Metsäkkö Goes Urban, Villiyrttityöpaja, Kuopion European Region of Gastronomy -toimisto, Puijonkatu 14. Tule tutustumaan ja tunnistamaan alueen villiyrttejä sekä kuulemaan niiden käytöstä. Työpajan ohjaa Piia Ratava, erä- ja luonto-opas.

16.00  Kopteri, Minimi Tanssiteatterin tanssiesitys, Kuopion Tori, Hyvän Olon teltan ja Veljmiespatsaan vieressä.

16.45   Lauluja ja lavarunoutta. Nälkäfolktrubaduuri Jukka Kervinen, VS Ravintoloiden ravintolapiste, os. Snellmaninkatu 32.

21.00 alk.  SGW terassijatkot @ Pannuhuone Gust.Ranin – Olohuone & Terassi klo 21 alkaen DJ RR-musiikin tahdittamana. Tarjolla teeman mukainen cocktail: Mesiangervo Punch.

LAUANTAI 15.6.2019

10.00 – 16.00   Bene Statera!®- Hyvän Olon Teltta Kuopion Torilla, Veljmiespatsaan vieressä. Tarjolla 15 ja 30 min jäsenkorjaushoitoja esim. niska-hartiaseudulle, käsille tai jaloille hoitopöydällä vaatteet päällä pötkötellen (15min/15€ ja 30min/30€).

12.00 – 20.00   DJ RR Isä Camillon Patiolla.

15.00  Metsäkkö Goes Urban, Villiyrttityöpaja, Kuopion European Region of Gastronomy -toimisto, Puijonkatu 14. Tule tutustumaan ja tunnistamaan alueen villiyrttejä sekä kuulemaan niiden käytöstä. Työpajan ohjaa Piia Ratava, erä- ja luonto-opas.

16.00  Kopteri, Minimi Tanssiteatterin tanssiesitys, Kuopion Tori, Hyvän Olon teltan ja Veljmiespatsaan vieressä.

16.45   Kaunis Elämä. Lauluja ja lavarunoutta. Mari Sihvo. Jukka Kervinen. VS Ravintoloiden ravintolapiste os. Snellmaninkatu 32.

21.00 alk.  SGW terassijatkot @ Pannuhuone Gust.Ranin – Olohuone & Terassi klo 21 alkaen Funk Lounge/DJ A. Lahti & Friends. Tarjolla teeman mukainen cocktail: Mesiangervo Punch.

Minne seuraavaksi:

Su 16.6. Koivumäen Kartanolla lähiruokateemainen Puutarhalounas klo 11 – 14. Festaripassilla alkoholiton tervetulomalja veloituksetta, lounasmenu 29,50 €. Vain ennakkopöytävarauksilla TableOnlinen kautta.

SATOA GOES WILD 14. – 15.6.2019 ANNOKSET JA LIPUT

11 / huhti / 2019

Villiruokafestivaali SATOA Goes WILD 14. – 15.6.2019 Menu

Pohjoissavolainen villiruokafestivaali SATOA Goes WILD tarjoaa Kuopion keskustan alueella 10 paikallisen ravintolan voimin villiruokaherkkuja festarikävijöille. Festariannokset vuonna 2019 ovat:

Ravintola Isä Camillo: Nokkospannukakkua, porkkanaa ja voikukkagremolataa// Nettle Pancakes and Carrots with Dandelion Gremolata M, G, Vegan

Ravintola Musta Lammas: Pihasaunio-Eskimojäätelö // Pineapple Weed Ice Cream on a Stick M, G, Vegan

Ravintola Bierstube: Horsmakeittoa ja nokkosnäkkäriä // Willowherb Soup and Nettle Crispbread L (kysy/on request VE)

VS Ravintolat: Säyne brandadea ja koivupestoa // Ide (fish) Brandade with Birch Pesto L, G (kysy/on request VE)

Ravintola Kummisetä: Possukroketti, isomaksaruohoa ja villiyrttikreemiä // Pork Croquette and Sedum Telephium Herb with Wild Herb Creme L, G (kysy/on request VE)

Kahvila Houkutus: Luomujädeburgereita kolmella eri villiyrttijäätelöllä// Wild Herb Ice Cream Sandwich L (kysy/on request G ja VE)

Ravintola Gastrobar B/P: Haukea, savustettua hauen mätiä, nokkosta ja koivua // Pike from Kallavesi, Nettle and Birch Leaves L, G (kysy/on request VE)

Lapland Hotels Kuopio/Galla Kitchen & Bar: Porotartaria, pikkelöityä kuusenkerkkää ja sieniä // Reindeer Tartare, Pickled Spruce Sprout and Wild Mushrooms L, G (kysy/on request VE)

Ravintola Hygge Bro: Villiyrttismoothie ja forest-pincho // Wild Herb Smoothie with Forest Pincho, M, L, G (kysy/on request VE ja liha)

Kahvila Kaneli: Mokkasuklaa marjoilla ja villiyrteillä // Mocha Chocolate with Berries and Wild Herbs L (kysy/on request G ja VE)

SATOA Goes WILD Liput

Lipun eli 10 ruoka-annosta, oheisohjelmaa ja etuja sisältävän festivaalipassin hinta 2019: 43 € +mahdolliset palvelu-/toimitusmaksut.

Festaripassi sisältää kartan, jonka avulla festarikävijä voi ravintolahyppelyn tyyppisesti suunnistaa ravintolapisteeltä toiselle joko yhden tai molempien tapahtumapäivien aikana ja herkutella pohjoissavolaisilla villiruokaherkuilla omaan tahtiinsa.

Ennakkoliput: www.lippu.fi (liput palvelu- ja toimituskuluineen alk. 45,50€).

Huom! Ennakkoliput tulee vaihtaa festivaalipassiin Kuopion European Region of Gastronomy -toimistolla (Puijonkatu 14, Kuopio) kesäkuussa 2019. Tarkemmat palvelupisteen aukioloajat ilmoitetaan myöhemmin.

Kesäkuussa festivaalipassin voi myös käydä ostamassa Kuopion European Region of Gastronomy -toimistolta (Puijonkatu 14, Kuopio), jos festivaalipasseja on vielä jäljellä.

Tapahtumapäivinä lippuja on myynnissä vain rajattu erä. Varmista siis paikkasi villiruokaherkkujen ääreen Kuopioon ennakkolipulla!

SATOA Goes WILD 2019 Ravintolat

01 / huhti / 2019

Vuoden 2019 SATOA Goes WILD -festarin (14. – 15.6.2019) ravintolat ovat nyt julkista tietoa! Herkullisia villiruoka-annoksia Pihan herkut -teemalla tänä vuonna tarjoavat:

Bierstube www.bierstube.fi

Lapland Hotels Kuopio/ Gallá Kitchen & Bar  www.laplandhotels.fi

Gastrobar B/P  www.gastrobarbp.com

Houkutus  www.houkutus.fi

Hygge Bro  www.hyggebro.fi

Isä Camillo  isacamillo.ravintolamestarit.net

Kahvila Kaneli www.kahvilakaneli.fi

Kummisetä  www.kummiseta.com

Musta Lammas  mustalammas.ravintolamestarit.net

VS Ravintolat  www.vsravintolat.fi

Ruoka-annokset julkistetaan huhtikuussa 2019. Kannattaa pysyä kuulolla – näin hienolla osallistujalistalla on takuuvarmasti luvassa herkullisia, pohjoissavolaisia villiruokamaistiaisia!

 

Kuopion ruokafestivaalikesä 2019 – maukkaimpien festareiden päivämäärät varmistuneet!

19 / marras / 2018

Mitä seuraava ruokafestivaalikesä tuokaan tullessaan?

No ainakin jo perinteiksi kuopiolaisessa kesässä tulleet SATOA -ruokafestarit. Meillä on ilo ilmoittaa kaikille malttamattomille herkkusuille ajankohdat ruokafestareillemme vuoden 2019 osalta: SATOA goes WILD 14.-15.6. ja SATOA Kuopio Food Festival 23.-24.8.2019. Save the date(s) –  Ruokafestivaalikesä ilman SATOA-makuja voi jättää ison kolon kulttuurikulinaristin makupalettiin!

Tarkempia lisätietoja tapahtumista kerrotaan ensi vuoden puolella. Kiitos kaikille vuodesta 2018!

/ Jarkko-tuottaja

psst! Ensi kesää odotellessa voi vaikka lueskella thetravellersbuddy.com -blogin, Juan Martinezin raportin syksyn 2018 Kuopion visiitiltä tai tutustua edellisten vuosien festarikuviin.

 

Satoa Kuopio Food Festival 2018 menut on julkaistu!

13 / elo / 2018

SATOA Kuopio Food Festivalin herkkukadut nousevat torin laidalle jo viidettä kertaa!

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 24.-25.8. Kuopion Kauppakadulla ja Puijonkadulla järjestettävän SATOA Kuopio Food Festivalin ruokamenut ovat julkaistu. Tapahtumaan osallistuvien ravintoloiden herkullisissa annoksissa korostuvat paikalliset raaka-aineet; jokaisessa annoksessa on käytetty vähintään yhtä paikallista komponenttia. Paikalliset raaka-aineet sekä niiden tuottajat ja -jalostajat nostetaan myös menuissa valokeilaan.

Annoksissa korostuvat tänä vuonna sadonkorjuun raaka-aineet aina punajuurista kurpitsoihin sekä karviaisista puolukoihin saakka. Lisäksi menuissa nousevat esiin myös paikalliset liha-, kala-, maito- ja leipomotuotteiden tuottajat kuten Finn Angus, Sepon lihatori, Kaikontarha, Aetoleipomo ja Liepuska sekä monet muut. KATSO MENU 2018

Tapahtumassa mukana olevat ravintolat pitävät toimipaikkaansa n. 90 km säteellä Kuopiosta. Mukana tänä vuonna ovat Konttiravintola Morton, Viikinkiravintola Harald, Hotelli IsoValkeinen, Vs ravintolat, Thairavintola Samruai, Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Harri’s Food Factory, Savon ammattiopisto, Houkutus, JK Streetfood / Jäppilän Kievari, Bowl D1ner, Kanresta, Hurma, Intro, Panza, Kylpylähotelli Rauhalahti, King’s Crown, Bierstube, Musta Lammas sekä Isä Camillo. Ensimmäistä kertaa SATOA-perheessä mukana ovat Harri’s Food Factory Varkaudesta, Kunnonpaikka Vuorelasta sekä Kanresta ja Bierstube Kuopiosta. Uutena osana tapahtumassa nähdään tänä vuonna myös yhteisöllisiä, usean yrittäjän kesken toteuttamia anniskelualueita.

Tapahtuman oheisohjelmassa on tekemistä ja näkemistä kaikenikäisille. Niin ikään ohjelmassa nostetaan valokeilaan paikallisia artisteja ja toimijoita. Puijonkadun ja Kauppakadun kulmassa olevalle XPress-lavalle nousevat mm. vuoden 2017 Junior Master Chef Otto Leskinen, ja paikallisia bändejä kuten Huuma, Aapo ja Rakki-Sakke ja Lahjomaton Miro. Tekemistä tarjoaa kuopiolaisen Humpuuki Designin yrittäjä Arja Blomin Humpuukassi-askartelutyöpaja, jonka lisäksi lapsiperheitä hauskuuttaavat molempina päivinä XPress-leijona ystävineen. Lavaohjelman lisäksi useiden ravintoloiden pisteissä nähdään erilaisia ohjelmanumeroita.

SATOA Kuopio Food Festival: Kuopion keskustassa torin laidalla Puijonkadulla ja Kauppakadulla 24.-25.8. Aukioloajat pe klo 11-21 la klo 11-20. Tapahtumassa paikalliset ravintolat myyvät 3-6 euron arvoisia annoksia. Oheisohjelmassa nostetaan esille paikallisia kulttuurialan toimijoita, artisteja ja yrittäjiä. Tapahtumassa korostuvat yhteisöllisesti toteutetut teemat sekä vastuullisuus.

SATOA -ruokafestivaalit ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. Tapahtumissa esillä olevat yritykset, annoksissa käytettävät raaka-aineet aina alihankintoja ja ohjelmaa myöten ovat pääosin paikallisesti toteutettuja. SATOA -ruokafestivaaliperheeseen kuuluu 2 vuosittain järjestettävää tapahtumaa; kesäkuun puolivälissä järjestettävä SATOA goes WILD ja elokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävä SATOA Kuopio Food Festival.

Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo / Ruokasavo-hanke. Yhteistyössä Kuopio Food Festivalin kanssa: Savon XPress, Kuopio Juhlii ja Elokorjuujuhla.

 

Lisätietoja:

www.satoa.fi

www.tastesavo.fi

www.facebook.com/satoakuopio

www.instagram.com/satoakuopio

 

Jarkko Kääriäinen

tuottaja-tiedottaja

Puh. 0438267690

info( at )satoa.fi

SATOA goes WILD – oheisohjelma julkaistu!

31 / touko / 2018

Kesäkuussa 15.-16.6.2018 järjestettävän SATOA goes WILD -ruokafestivaalin oheisohjelma on julkaistu. Viikonlopun ohjelmistossa on tanssia, työpajoja ja musiikkiesityksiä. Täysin uutena ohjelmaosiona ohjelamassa nähdään ruokadokumentit. Tapahtumapäivien aikana myös näyttelijä Jussi Vatanen kiertää SATOA goes WILD -pisteitä pe klo 16-18 ja la klo 13-15 välillä.

Jussin mukana on molempina päivinä Suomen suosituimpiin matkailublogeihin kuuluvan kohteenamaailma.fi blogin kirjoittaja Rami Rajakallio. Tamperelainen Rajakallio tutustuu Jussin johdattelemana kuopiolaisuuden ytimeen tapahtuman kautta, ja heidät voi myös tavata Wildin ravintolapisteissä ns. meet & greet -osioissa. Vatanen on myös esiintymässä improvisaatioryhmä Stella Polariksen kanssa ohjelmaravintola Maximissa lauantaina klo 20 alkaen.

Uutena osa-alueena SATOA goes WILD yhdistää ruoan oheen ruokadokumentit. Ohjelman osana nähdään tänä vuonna 2 korkealaatuista ruokadokumenttia, hyönteissyömistä käsittelevä dokumentti Bugs (2016) sekä biodynaamiseen ruoantuotantoon sukeltava dokumentti Good Things Await (2014). ”Ruokadokumenttien yhdistäminen ruokafestareihin on nousussa oleva trendi, ja mielestäni se istuu myös Wildin ohjelmistoon varsin luontevasti. Tarkoitus olisikin kasvattaa tästä isompi osa tulevaisuuden festareiden ohjelmistoa.” kertoo ProAgrian tapahtumatuottaja-tiedottaja Jarkko Kääriäinen. Ruokadokumentit nähdään ohjelmaravintola Maximissa. Dokumentit heijastetaan ennen paikalla sijainneen elokuvateatterin valkokankaalle.

Muuta ohjelmaa päivien aikana tarjoavat mm. How ´bout Lanttukukko -teos VB-valokuvakeskuksella, musiikkiesityksiä J.V. Snellmanin kotipihalla, Houkutuksessa ja King’s Crownissa, Mustan Lampaan villiyrttityöpaja ja BowlD1nerin järjestämä kilpailu Eat Coxsonen tutustuttaa kilpailijat uusien raaka-aineiden pariin. Lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa nähdään lauantaipäivän aikana J.V. Snellmanin kotimuseolla mm. Jonna Aaltosen tanssiteoksessa Nti Ida sekä arkkitehtuurikoulu Lastun toteuttamassa työpajassa. Passia näyttämällä lisäksi saa ilmaisen pyöräkyydin Biketaxilla festaripisteiden välillä sekä pääsee tutustumaan ilmaiseksi niin J.V. Snellmanin kotimuseon näyttelyihin, jonka näyttely on poikkeuksellisesti auki tapahtumaviikonlopun aikana. Tapahtuman koko oheisohjelma ja passilla saatavat edut löytyvät www.satoa.fi sivustolta.

SATOA goes WILD -ruokafestivaali järjestetään 15.-16.6.2018 klo 12-20. Ruokafestivaali tekee yhdeksi viikonlopuksi Kuopion keskustasta festivaalialueen, jossa mukana olevat 10 paikallista ravintolaa tarjoavat pohjoissavolaisilla raaka-aineilla kruunattuja annoksia etukäteen ostettavaa festaripassia vastaan. SATOA goes WILD -festivaalipassin ennakkomyynti: lippu.fi. Festivaalipassin hinta on 42 euroa, ja se oikeuttaa 10 ruoka-annokseen, festariohjelmaan sekä useisiin etuihin Kuopion alueella festariviikonlopun aikana. Ennakkolipunmyynti loppuu 13.6.2018, ja jos lippuja jää, niitä myydään ”ovelta” Kuopion torille avattavasta lipunmyyntipisteessä hintaan 45 €.

Tapahtuman tuottaa ProAgria Pohjois-Savo / RuokaSavo -hanke. SATOA -tapahtumat ovat ylpeästi pohjoissavolaisia ruokafestivaaleja. RuokaSavo-hankkeen tavoitteena on tehdä Pohjois-Savosta tunnettu ruokamaakunta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti vuoteen 2020 mennessä.

Satoa goes WILD ja Paikallisliike -festivaalien julkaiseman avoime haun teokseksi valittiin ​Mykyrokka-kollektiivin How ‘bout a LANTTUKUKKO?

27 / maalis / 2018

Mykyrokka-kollektiivin How ‘bout a LANTTUKUKKO? –nykytanssiteoksessa valmistetaan hävikkiruuasta perinneherkkuja kasvisversioina ja pohditaan mitä kaikkea on hävikki.

Kuopiossa kesällä järjestettävät festivaalit, Paikallisliike-nykytanssifestivaali sekä SATOA goes WILD -festivaali etsivät helmikuussa Itä-Suomen alueelta yhteisesti tuotettavaa teoskonseptia, joka tulee näkymään osana molempien festivaalien ohjelmistoa. Yhteistuotettavaksi teokseksi valittiin outokumpulaisen Mykyrokka-kollektiivin How ‘bout a LANTTUKUKKO?, joka nähdään VB-valokuvakeskuksen sisäpihalla lauantaina 16.6. klo 16.00. Esitykseen on vapaa pääsy.

How `bout a LANTTUKUKKO? – nykytanssiteos nostaa pöydälle eri näkökulmia perinne- ja lähiruoasta. Teos käsittelee ruoantuotannon hävikkiä sekä sitä, mitä hävikki tarkoittaa laajemmassa yhteiskunnallisessa kontekstissa. Esityksen aikana valmistetaan pois heitetystä hävikkiruoasta perinneherkkuja ympäristöä kunnioittaen.

Teoksen pohjana toimivat paikallisten asukkaiden, kauppiaiden ja lähiruoan tuottajien haastattelut sekä muistot koskien perinneruokia ja lähiruokaa. How `bout a LANTTUKUKKO? – teoksellaan Mykyrokka- kollektiivi kutsuu katsojat pohtimaan, maistelemaan, muistelemaan ja halutessaan liikkumaan kanssaan Kuopion VB-valokuvakeskuksen sisäpihalle.

Mykyrokka-kollektiivi koostuu neljästä Pohjois-Karjalassa asuvasta tanssitaiteilijasta: Ella Effendy, Teo Mattila, Ronja Syvälahti ja Ira Vuolle. Taiteilijoita yhdistää halu tutkia ja kyseenalaistaa nyky-yhteiskunnassa normeina pidettyjä elämisen ja toimimisen tapoja. Kollektiivi on kiinnostunut tuottamaan kantaaottavaa esitys- ja performanssitaidetta julkisiin tiloihin. Pää-aiheinaan ovat ekologisuus ja ihmis- sekä eläinoikeudet.

SATOA goes WILD on ProAgria Pohjois-Savon tuottama ruokafestivaali, joka toteutetaan 15.-16.6.2018. Ruokaseikkailussa oppaana toimii tapahtuman festivaalipassi ja sen sisältämä kartta. Festivaalireitin muodostavat eri puolelle ydinkeskustan aluetta sijoittuvat kivijalkaravintolat sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden pihapiireistä löytyvät pop-up -ravintolat.

Paikallisliike on Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen vuosittain tuottama nykytanssifestivaali, joka järjestetään 13.-19.6.2018. Festivaalin ohjelmisto keskittyy esittelemään aluekeskuksen toimialueella toimivia, itäsuomalaisia tanssitaiteilijoita ja heidän uusimpia teoksiaan.