kuopion alueelle eurooppalaisen gastronomisen alueen tunnustus

Kuopion alueelle on haettu European region of Gastronomy –tunnustusta vuodelle 2020. Kuopioon kokoontunut kansainvälinen asiantuntijajury totesi lausunnossaan, että se suosittelee Kuopiota ERG-tunnustuksen saajaksi.

Perusteluissaan yhdeksän hengen raati totesi muun muassa, että Kuopion alueen hakemus osoittaa sitoutumista alueen monipuoliseen ruoantuotantoon, sekä yhteyden säilyttämistä paikalliseen luontoon ja perinteeseen.

Tilaisuudessa julkistettiin alueen hakemus, joka on kirjamuotoinen. Kirjassa esitellään malli Pohjois-Savon ruoka-, maatalous-, matkailu- ja kulttuurialojen laaja-alaiselle, tavoitteelliselle yhteistyölle. Painopisteiksi kehitystyössä on valittu pienten ja keskisuurten yritysten tukeminen, innovaatiot, koulutus ja terveys.

Hakemuskirja on luettavissa https://indd.adobe.com/view/78cffc58-8a93-46b7-b353-a34c55f9300a

ProAgria Pohjois-Savo, Kuopion kaupunki ja Savonia ammattikorkeakoulu ovat hakeneet Kuopion alueelle eurooppalaisen alueen gastronomista tunnustusta (European region of Gastronomy) vuodelle 2020. European Region of Gastronomyn taustalla on eurooppalaisten alueiden ja tutkijoiden sitoutumaton ICGAT-verkosto, joka edistää ruokakulttuurin, matkailun, taiteen ja kaupunkikulttuurin yhteistyötä.

Tunnustus tuo laajaa kansainvälistä näkyvyyttä, uusia matkailijavirtoja ja tapahtumia sekä aktivoi elintarvikeyritysten liiketoimintaa. Tunnustus voidaan myöntää jopa kolmelle eurooppalaiselle alueelle samaksi vuodeksi. Tälle vuodelle tunnustuksen ovat saaneet Tanskassa Århusin, Italiassa Lombardian ja Latviassa Riga-Gaujan alueet.

Tunnustuksenluovutustilaisuus järjestetään Brysselissä 11.10.2017

 

Kuopion alueesta Suomen ensimmäinen eurooppalainen gastronominen matkailualue

Keväällä 2016 ProAgria Pohjois-Savo ry, Kuopion kaupunki ja Savonia ammattikorkeakoulu solmivat yhteistyösopimuksen: Kuopion alueelle haetaan European Region of Gastronomy -tunnustusta vuodelle 2020. Kuopion alue (Pohjois-Savon maakunta) on hakemassa arvostettua tunnustusta ensimmäisenä Suomesta.

European Region of Gastronomy -verkosto ja tunnustus

European Region of Gastronomy -verkosto on eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kyseessä on osaamisverkosto, jossa paitsi tutkitaan ajankohtaisia ruokakulttuuriin ja siihen liittyvän matkailun ilmiöitä, myös edistetään alueiden tunnettuutta ja aluetaloutta.

Verkostolta voidaan hakea European Region of Gastronomy -tunnustusta, joka myönnetään kahdelle-kolmelle eurooppalaiselle alueelle vuodeksi kerrallaan. Tunnustusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuuripääkaupunki -titteliin sillä erotuksella, että European Region of Gastronomy -tunnustus kehittää kulttuurin ohella alueen gastronomiaa, tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä.

”Kuopion gastronominen osaaminen on maamme huipputasoa. Ravintola Urban ja Musta Lammas ovat esimerkkejä paikallisista menestystarinoista, ja vain vuorenhuippuja alueen korkeasta ravintola-alan osaamisesta. Ruokamatkailu on myös yksi tärkeimmistä nousevista matkailualan trendeistä, johon Kuopion alueen tapahtumissa on viime vuosina panostettu. SATOA -ruokafestivaalit ja niiden aito pohjoissavolainen imago nostavat kuluttajien keskuudessa ravintoloiden sekä puhtaita ja monipuolisia raaka-aineita alueelle tuottavan maatalouden arvostusta. Lisäksi alueemme korkeatasoinen koulutus niin ammattikorkeakoulussa kuin yliopistossa tuo maatalous-, matkailu- ja ravitsemisalan pariin jatkuvasti uutta ja tarpeellista tutkimustietoa. Haemme ERG-tunnustusta, koska haluamme antaa alueemme korkeatasoiselle osaamiselle sille kuuluvan huomion. Tunnustus lisää alueen elinvoimaisuutta ja tuo mukanaan myös uutta liiketoimintaa ja uusia matkailijavirtoja.” kertoo Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Arvostettua ERG-statusta haetaan kirjamuotoisella, maakunnan ruoka-, matkailu-, maatalous- ja kulttuurisektoria esittelevällä hakemuksella, jonka tehtävänä on vakuuttaa kesällä Kuopiossa vieraileva kansainvälinen raati maakunnan alueen osaamisesta – ja tahdosta olla osa Euroopan parhaimmistoa. Hakemuskirja valmistuu toukokuussa 2017 ja raati vastaanottaa hakemuksen sekä arvioi alueen valmiuksia vastaanottaa mahdollinen titteli vuodelle 2020 kuluvan vuoden kesäkuussa.