SATOA KUOPIO FOOD FESTIVAL ON PERUTTU 2022 

TIEDOTE, JULKAISUVAPAA 15.6.2022 

 

SATOA KUOPIO FOOD FESTIVAL ON PERUTTU 2022 

Elokuinen ruokatapahtuma Satoa Kuopio Food Festival siirtyy vuoteen 2023. Festivaalin toteutumiseen vaikuttaa huutava ravintola-alan työntekijäpula. 

 

Satoa Kuopio Food Festival on päätetty perua vuodelta 2022. Syy tapahtuman siirtämiseen vuodelle 2023 on suurimmaksi osaksi ravintola-alan resurssi- ja työvoimapula. Samasta syystä kesäkuinen Satoa goes WILD peruttiin aikaisemmin keväällä 2022. Vaikka tahtotila ruokafestivaalin toteutumiseen on suuri, niin useat toimijat eivät tällä hetkellä pysty sitoutumaan tapahtumaan. Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö Mara on arvioinut, että 10 000–25 000 ravintola-alan ammattilaista on ehtinyt vaihtaa alaa koronapandemian aikana.  

 

Toivomme, että matkailu- ja ravintola-alaa vaivaava työntekijäpula sekä koronasta johtuvat syyt helpottaisivat tulevaisuudessa, ja pääsisimme jälleen nauttimaan Satoa-tapahtumasta yhdessä. Kannustamme myös kuluttajia kiinnittämään huomiota erityisesti paikallisten palveluiden, tuotteiden ja lähiruoan suosimiseen, jotta voimme tukea alueemme yrityksiä, työpaikkoja sekä ruoantuotantoa.  

 

Työvoimapulasta on uutisoinut jo heinäkuussa 2021 esimerkiksi Yle. ”Koko maata koetteleva ravintola-alan työntekijäpula näkyy myös Itä-Suomessa – tuhansia alan työpaikkoja jää täyttämättä. Työntekijät painavat pitkää päivää paikatessaan tekijävajetta. Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12030426. 

 

Haasteet työvoiman saatavuudessa eivät ole helpottaneet matkailu- ja ravintola-alalla myöskään tänä vuonna. Yle uutisoi 13.6.2022, että Kauppajätti S-ryhmä sulkee yllättäen kymmenkunta ravintolaa kesäksi pääkaupunkiseudulla – taustalla ankara työvoimapula https://yle.fi/uutiset/3-12479758  Vaikka Juhlasesonkikin on kiivaampi kuin vuosiin, moni pitopalveluyritys joutuu myymään ei-oota työntekijäpulan takia https://yle.fi/uutiset/3-12475115. Ravintolat eivät ole yksin työvoimapulansa kanssa, esimerkiksi kaupan alalla on haastavaa löytää työntekijöitä, jotka ovat valmiita sitoutumaan https://yle.fi/uutiset/3-12490564 

 

Satoa ruokafestivaalille kunniamaininta Suomen ruokamatkailukilpailussa osana Euroopan ruokamaakunta-tunnustusta 

SATOA Kuopio Food Festival juhlii ylpeästi pohjoissavolaisten satokauden makuja katuruokakulttuurin hengessä pop up ravintoloissa Kuopion keskustassa perinteisesti elokuun lopulla. Hungry For Finland palkitsi kunniamaininnalla Pohjois-Savon tarjonnan kokonaisuutena: SATOA Kuopio Food Festivalin, SATOA Goes WILD -villiruokafestivaaliin ja European Region of Gastronomy- juhlavuosi kokonaisuuden (Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset/ProAgria).  

 

Suomen ruokamatkailu -kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. https://www.satoa.fi/uutiset/hungry-for-finland-valtakunnallinen-ruokamatkailukilpailu-2021-kunniamaininnat-satoa-kuopio-food-festival-satoa-goes-wild-villiruokafestivaali-ja-european-region-of-gastronomy-juhlavuosi/   

 

Yksi tapa lisätä Pohjois-Savon ruokamatkailua ja vetovoimaa on kehittää vuosittaisia tapahtumia. Vaikka korona kurittaakin tapahtumia ja osa on jouduttu siirtämään vuodelle 2022, aukeaa niiden kehitykselle myös uusia suuntia. https://www.tastesavo.fi/uutiset/koronavuodesta-virtaa-timanttien-hiomiseen-ja-vastuullisuuden-vahvistamiseen 

 

SATOA KFF 2022 tuotantotiimi 

Niina Vänttinen (viestintä) https://www.proagria.fi/henkilo/vanttinen-niina 

Ronja Pajulahti (tuotanto) https://www.proagria.fi/henkilo/pajulahti-ronja-0 

Marja Niskanen (tuotanto, osa-aikainen) https://www.proagria.fi/henkilo/niskanen-marja